S-a întâmplat în 4 ianuarie 1973

0
80

S-a întâmplat în 4 ianuarie 1973: A murit Gherase Dendrino, compozitor şi dirijor. Născut la începutul veacului trecut pe 03 septembrie 1901 la Turnu Măgurele, Gherase a fost un eminent elev și student iar între 1920 – 1927 a urmat concomitent cursurile Conservatorului din București, ale Facultății de Medicină și ale Facultății de Drept bineînțeles prima opțiune a tânărului teleormănean fiind Conservatorul; unde a beneficiat de îndrumarea profesorilor Alfonso Castildi – un faimos dirijor ce a fondat orchestra „Tinerimea Simfonică” în 1914 la București – și profesorului Dumitru Kiriac Georgescu cel care a înființat Societatea Corală „Carmen”.

       După terminarea cursurilor, Gherase Dendrino își începe cariera de compozitor și dirijor la teatru de revistă „Cărăbuș” până în 1946, apoi la teatru de operetă „Alhambra” și mai apoi la teatru de estradă până în 1949. La un an diferență Dendrino devine Prim-Dirijor la Teatru de Operetă. Aprecierea națională a venit o dată cu acordarea Premiului de Stat  în 1955 ca apoi să fie distins cu titlul de Maestru Emerit al Artei  în 1962.
        Gherase Dendrino a iubit muzica mai mult ca orice, așa că compus de la muzică clasică, tango-uri, muzică ușoară, romanțe pentru faimoși artiști ai vremii ca: Gică Petrescu, Doina Badea, Nicolae Nițescu, Mihaela Runceanu, Surorile Kosak sau Dorel Livianu – ajungând în sectorul creației și la compunerea muzicii de film. Popularitatea operetelor „Lăsa-ți-mă să cânt”  și „Lysistrata” i-au adus succesul național compozitorului Gherase Dendrino, el fiind apreciat pentru finalurile ample și calitățile de dramaturg.Gherase Dendrino s-a stins din viață la București pe 4 ianuarie 1973.
     În prima parte a activităţii sale muzicale, Gherase Dendrino s-a impus atât în calitate de compozitor, cât şi în calitate de dirijor. Fostul student al marelui maestru Alfonso Castaldi a atras atenţia publicului, ca dirijor al orchestrelor de la Teatrele de revistă „Alhambra“ şi „Cărăbuş“, apoi, de la Teatrul de Estradă din Bucureşti, pentru ca, în ultima parte a vieţii sale, să obţină reale izbânzi, conducând orchestra Teatrului de Operetă „Ion Dacian“. Compozitorul Gherase Dendrino ne-a dăruit multe melodii, simple – dar nu simpliste -, unele, de o discretă melancolie. Dintre acestea, merită să ne amintim de cunoscutele piese: „Să nu ne despărţim“,„Mai spune-mi că nu m-ai uitat“, „Un gondolier cânta o melodie“, „Se-aprind luminile în Bucureşti“, „De dorul tău“, „Doi ochi albaştri“, „Gânduri“…S-a inspirat, adeseori din cântece şi dansuri de la ţară, preluându-le filonul valoros şi adăugându-le expresivitate şi o indiscutabilă notă personală. A încântat multe generaţii de iubitori ai muzicii larg-accesibile, conştient fiind că „a scrie pentru cei mulţi înseamnă a scrie pentru multă vreme“ – ca să-l cităm pe George Călinescu.
      Gherase Dendrino a dat naştere la două remarcabile operete: „Lăsaţi-mă să cânt!“ şi „Lysistrata“. În prima, artistul a tălmăcit, într-o manieră încântătoare, figura lui Ciprian Porumbescu, iar în cea de-a doua a pus în lumină tema păcii şi a prieteniei între toate neamurile planetei, fără să o vulgarizeze, compozitorul detaşându-se, în acest fel, de creatorii atâtor opusuri mediocre, lipsite de sensibilitate şi de ţinută artistică.
       Melodiile lui Gherase Dendrino – cuprinzând mesajul întoarcerii către oameni, cu scopul de a-i înfrăţi pe cei buni, al înălţării femeii nobile la dimensiune de mit – ne introduc într-o lume în care, aşa cum ar spune George Enescu, „nu se poate cânta şi urî, în acelaşi timp!“. Iată de ce Gherase Dendrino nu poate fi uitat. Opera sa a intrat în eternitate, trecând peste tot ceea ce nu se află în armonie cu dorinţa omului de a iubi, în sensul curat şi veşnic al noţiunii. El rămâne cavalerul iubirilor nostalgice, acele iubiri ce-şi urmează cursul cu firescul cu care păsările cerului cântă…

Surse:

https://muzicausoara.webgarden.ro/panoul-st-ng/meniu/s-rb-tori-ii-lunilor/septembrie/compozitori/gherase-dendrino

http://bjteleorman.ro/bibliografii/bibliografii-online/

http://main.radioromaniacultural.ro/colectii_romanesti_gherase_dendrino_si_misu_iancu-32746

http://altmarius.ning.com/profiles/blogs/biografia-zilei-gherase

http://romaniamare.info/gherase-dendrino/

http://www.ziarulmara.ro/un-teleormanean-celebru-compozitorul-si-dirijorul-gherase-dendrino/

http://www.muzeulteleorman.ro/files/e-Buletin%201-2014.pdf

Alte articole găsiţi aici.

Nicolae Uszkai

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.