S-a întâmplat în 3 ianuarie 1886

0
38

S-a întâmplat în 3 ianuarie 1886: S-a născut Ion Grămadă (n. Zaharești, Stroiești, Suceava– d. 27 august 1917, Cireșoaia). scriitor, istoric și publicist bucovinean, erou al primului război mondial. Fiul lui Costan al lui Nicuţă Grămadă s-a născut la Zahareşti, în 22 decembrie / 3 ianuarie 1886. A fost gimnazist la Suceava, până în 1906, student la Cernăuţi şi Viena, unde, în 16 iulie 1913, şi-a luat doctoratul în litere şi filosofie.

     În 1904, a debutat în literatură, publicând în „Junimea literară“, în cadrul concursului literar organizat de gazeta lui Iancu Nistor, povestirile „De Înviere“ (nr. 4) şi „Mihalache Trăsnea“ (nr. 7 şi 8), „Mihalache Trăsnea“ apărând şi în „Convorbiri literare“ (nr.5/1904, pp. 161-164), dar cu titlul „Reîntoarcerea“ (ca şi în revista Liceului Naţional din Iaşi, „Spre lumină“, care publică povestirea în 1906). În acelaşi an 1904, în 15 octombrie, i se publică în „Luceafărul“ din Budapesta povestirea „În ajunul despărţirii“, cu care participase la concursul din vară al revistei.

     Până în 1914, când îşi va asuma destinul neamului, Ion Grămadă va arde intens în publicistică („Junimea literară“, „Apărarea naţională“, „Deşteptarea“, „Tribuna“, „Românul“, „Viaţa românească“, gazeta vieneză „Deutsches Volksblatt“), conturând, între timp, o operă literară şi una ştiinţifică, deşi, în domeniul istoriei, prefera „răspândirea conştiinţei istorice în cercuri cât mai largi“, după modelul lui Gustav Freytag şi ale sale „Bilder aus der deutschen Vergangenheit“ (Ion Andrieşescu, Însemnări şi amintiri, pg. 65).

      După izbucnirea primului război mondial, se înrolează voluntar și cere să fie trimis în linia întâi a frontului. La comanda unui pluton de vânători de munte, cade în luptă pe câmpul de la Cireșoaia, în timpul unui asalt al trupelor române spre înălțimile Cireșoaia și Cosna. Este îngropat de camarazi într-o poiană a locului.În iunie 1926, rămășițele sale pământești sunt aduse la Suceava și îngropate cu onoruri în cimitirul orașului.În semn de prețuire a memoriei sale, la 26 august 2007 s-a inaugurat un bust al eroului Ion Grămadă pe o ridicătură de pământ de pe partea dreaptă a DN17 (E58), în dreptul localității Stroiești.

      Povestirile lui Ion Grămadă, „Din război“ (1905), „In Abbiategrasso“ (1905), „De ajun“ (1906), „Grota din Adelsberg“ (1909), „Studenţii“ (1909), „Hagigadar“ sau „O noapte de groază“ (1911), anunţau un prozator de mare forţă, dar care n-a mai răzbit, pentru că a ales să moară pentru neam şi ţară, convins fiind, ca şi Alecu Hurmuzachi, odinioară, că „atât rămâne după fiecare pe lumea asta: binele ce l-ai făcut altora. Încolo, totul e praf şi cenuşă şi le spulberă vântul“.

Scrieri:

Din Bucovina de altădată. Schițe istorice, ed. Institutului de Arte Grafice C. Sfetea, București, 1911;

Anteil der Rumänen an der Belagerung Wiens – teză de doctorat, nepublicată;

Scrieri literare, Institutul de Arte Grafice și Editură “Glasul Bucovinei”, prefațată de „Studiu asupra vieții și operei lui” de Constantin Loghin, Cernăuți, 1924;

O broșură umoristică. Câteva reflexiuni la „Habsburgii și Românii” părintelui Victor Zaharovschi, ed. Societatea tipografică bucovineană, Cernăuți, 1909;

  1. Eminescu. Contribuții la studiul vieții și operei sale, Heidelberg, 1914;

Societatea academică socială literară „România Jună” din Viena: 1871-1911, monografie istorică, Cernăuți, 1912;

Cartea sângelui, ed. Mușatinii, Suceava, 2002.

Surse:

https://www.historia.ro/sectiune/portret/articol/tributul-scriitorilor-in-marele-razboi-ion-gramada-eroul-bucovinei

http://dragusanul.ro/ziua-eroului-bucovinei-scriitorul-ion-gramada/

https://zdbc.ro/scriitorul-erou-ion-gramada-cazut-in-lupta-pe-cimpul-de-la-ciresoaia/

http://centrulculturalbucovina.ro/ion-gramada-inedit/

https://www.tripadvisor.com/Attraction_Review-g1096341-d12877289-Reviews-Muzeul_Etnografic_Ion_Gramada-Campulung_Moldovenesc_Suceava_County_Northeast_Ro.html

Alte articole găsiţi aici.

Nicolae Uszkai

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here