17 iunie – Ziua mondială pentru combaterea deşertificării şi a secetei

0
173

17 iunie – Ziua mondială pentru combaterea deşertificării şi a secetei. Ziua de 17 iunie a fost declarată Ziua mondială pentru combaterea deşertificării şi a secetei de către Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite, prin Rezoluţia A / RES / 49/115 adoptată în decembrie 1994.

    Potrivit ONU, marcarea acestei zile este motivată de faptul că deşertificarea şi seceta sunt probleme de o dimensiune globală în sensul că ele afectează toate regiunile lumii şi că este necesară o acţiune comună a comunităţii internaţionale pentru a combate deşertificarea şi seceta, în special în Africa. Deşertificarea, degradarea terenurilor, seceta şi schimbarea climei sunt interconectate. Prin urmare, degradarea pământului şi schimbarea climei, gravitatea şi frecvenţa secetelor a crescut, împreună cu inundaţiile şi temperaturile extreme. Peste 50 de procente din terenurile agricole sunt moderat sau sever degradate, anual fiind pierdute 12 milioane hectare din cele folosite în producere.
       Traiul şi bunăstarea sutelor de milioane de persoane sunt puse în joc.Aproape 800 milioane de persoane sunt cronic subalimentate ca urmare directă a degradării terenurilor şi scăderii fertilităţii solului, folosirii nedurabile a apei, secetei şi pierderii biodiversităţii. În următorii 25 de ani, degradarea terenurilor ar putea reduce productivitatea globală a produselor alimentare cu până la 12 procente, ceea ce va duce la o creştere cu 30 de procente a preţurilor mondiale la acestea.
       Fără o soluţie pe termen lung, deşertificarea şi degradarea terenurilor nu vor afecta doar asigurarea cu produse alimentare, dar va duce şi la creşterea migraţiei şi vor ameninţa stabilitatea multor popoare şi regiuni. Iată de ce, liderii mondiali au transformat neutralitatea degradării solului în unul din Obiectivele de Dezvoltare Durabilă. Aceasta înseamnă reabilitarea a cel puţin 12 milioane de hectare de terenuri ce degradează anual.
       O abordare importantă este agricultura durabilă, climat-inteligentă. Aceasta nu doar că va ajuta comunităţile să formeze rezistenţă în faţa schimbărilor climei, ci şi va sprijini atenuarea prin absorbirea carbonului din atmosferă şi introducerea lui înapoi în sol. Tranziţia la agricultura durabilă va atenua şi sărăcia şi va crea locuri de muncă, în special în rândul celor mai săraci din lume. Către anul 2050, aceasta ar putea crea aproximativ 200 milioane de locuri de muncă în întregul sistem de producere a alimentelor.

Surse:

https://www.agerpres.ro/documentare/2018/06/17/ziua-mondiala-pentru-combaterea-desertificarii-si-a-secetei–128023

https://mfa.gov.md/ro/content/zilele-si-saptaminile-internationale

http://md.one.un.org/content/unct/moldova/ro/home/presscenter/secretary-general-messages/world-day-to-combat-desertification-and-drought-.html

http://publications.europa.eu/webpub/eca/special-reports/desertification-33-2018/ro/

Alte articole găsiţi aici.

Nicolae Uszkai

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here