S-a întâmplat în 29 iulie…

0
50

S-a întâmplat în 29 iulie…

– „Ziua Imnului Naţional al României – Deşteaptă-te, române!”, sărbătorită, anual, începând din 1998, ca urmare a unei hotărâri a Senatului României; la 29.VII.1848, în parcul Zăvoi din Râmnicu Vâlcea, în faţa unei numeroase asistenţe, după ce s-a citit noua Constituţie, un grup de tineri, avându-l în frunte pe Anton Pann, ar fi intonat pentru prima oară imnul Revoluţiei paşoptiste, „Deşteaptă-te române”, devenit după Revoluţia anticomunistă din decembrie 1989 imnul naţional al României.În fapt, imnul a fost intonat prima dată la Braşov iar Anton Pan este greşit creditat ca autor al melodiei imnului.
rose 2463858 960 720
rose 2463858 960 720
– 1793: S-a născut Jan Kollar, poet slovac de limbă cehă (m. 1852).
– 1834: A fost înregistrat primul accident rutier. O diligenţă cu aburi, a inginerului Edinburg, a lovit o piatră pusă în mod intenţionat în drum. Cazanul cu aburi a explodat provocând moartea a 5 persoane.
– 1836: Inaugurarea la Paris a Arcului de Triumf.
-1848: Guvernul Porţii Otomane a recunoscut Locotenenţa Domnească a Ţării Româneşti drept legitimă. Sub presiunea Rusiei şi la intervenţia boierilor munteni va refuza confirmarea acestei recunoaşteri.
– 1849 – Înfrângerea decisivă a armatei maghiare la sud de Timişoara. Kossuth anunţă, printr-un decret, încetarea ostilităţilor dintre români şi maghiari.
– 1856: A murit Robert Alexander Schumann, compozitor german. Robert Schumann (n. 8 iunie 1810) a fost un compozitor şi pianist german, unul dintre cei mai cunoscuţi compozitori romantici ai primei jumătăţi a secolului XIX. Un intelectual, precum şi un estet, muzica sa, mai mult decât a oricărui alt compozitor, reflectă adânca natură personală a romantismului. Introspectiv şi adesea capricios, începuturile sale muzicale erau o încercare de a se desprinde de tradiţia formelor şi structurilor clasice pe care le considera prea restrictive. Puţini l-au înţeles în timpul vieţii sale, însă o mare parte din muzica sa este considerată acum îndrăzneaţă în originalitatea armoniei, ritmului şi formei. Locul său este printre fruntaşii romantismului german.
– 1857: A fost înfiinţată Şcoala Naţională de medicină şi farmacie din Bucureşti.
– 1877: Carol I, principe (1866–1881) şi rege (1881–1914) al României, a aprobat construcţia unui pod de pontoane peste Dunăre, în zona Siliştioara–Măgura.
– 1883: S-a născut Benito Mussolini, dictator italian. Benito Amilcare Andrea Mussolini (n. Predappio lângă Forlì –d. 28 aprilie, 1945, Giulino di Mezzegra lângă Como) a fost conducătorul fascist al Italiei între anii 1922 şi 1943. A creat un stat fascist utilizând propaganda şi teroarea de stat. Folosindu-şi carisma, controlul total al mediei şi intimidarea rivalilor politici, a ruinat sistemul democratic de guvernare existent. Intrarea sa în cel de-al doilea război mondial alături de Germania lui Hitler a făcut din Italia o ţintă pentru atacurile Aliaţilor, ceea ce a dus în final la căderea dictaturii fasciste mussoliniene şi moartea lui. În noiembrie 2004 a fost votat al 34-lea mare italian într-un sondaj de opinie TV.
– 1890: A murit Vincent van Gogh, pictor olandez. Vincent Willem van Gogh (n. 30 martie 1853, Groot Zundert, Ţările de Jos, d. 29 iulie 1890, Auvers sur Oise, Franţa) a fost un pictor olandez post-impresionist ale cărui lucrări au avut o influenţă profundă asupra artei secolului XIX pentru culorile vii şi impactul emoţional. El a suferit de boli mintale, boli care au cauzat sinuciderea lui cu un pistol la vârsta de 37 ani. El a realizat peste 2.000 de opere de artă, în jur de 900 de picturi şi 1100 de desene şi schiţe.Astăzi, multe dintre operele sale, inclusiv numeroasele lui portrete, peisaje şi picturi cu floarea-soarelui, se numără printre cele mai cunoscute şi cele mai scumpe din lume. Puţin apreciat în timpul vieţii sale, faima sa a crescut în anii de după moartea sa. Astăzi, el este în general considerat ca fiind unul dintre cei mai importanţi pictori din istorie.
– 1893: S-a născut Demostene Botez, scriitor şi publicist („Floarea pământului”, „Lanterna magică”). Demostene Botez (n.satul Hulub, comuna Dângeni, judeţul Botoşani – d. 17 martie 1973, Iaşi) a fost un scriitor şi publicist român, academician (membru corespondent din 1963) şi avocat (licenţiat în drept al Facultăţii din Iaşi).
 -1895, 29.VII / 10.VIII: A avut loc, la Budapesta, Congresul Reprezentanţilor Naţionalităţilor din Austro-Ungaria şi Transilvania; cu acest prilej s-a încheiat o alianţă politică între români, sârbi şi slovaci în scopul de a-şi coordona lupta împotriva politicii de maghiarizare forţată a naţionalităţilor din Austro-Ungaria.
– 1895: S-a născut Victor Ion Popa, prozator, dramaturg şi regizor; a fost unul dintre primii colaboratori permanenţi ai Societăţii Române de Radiodifuziune; răspunzând invitaţiei conducerii Radiodifuziunii de a prelua „grijile” teatrului radiofonic, el este cel care va deschide drumul „teatrului de auzit” (18.II.1929), angajându-se deplin atât în configurarea repertoriului, cât şi în personalizarea noii formule sonore (m. 1945).
– 1895, 29.VII / 10.VIII: S-a născut Mihail Zoscenko, scriitor satiric rus (m. 1958).
– 1907: În Marea Britanie a fost creată mişcarea „Scout” („Cercetaşii”), care s-a răspândit apoi în întreaga lume.
– 1912: S-a născut Nicolae Steinhardt (numele la naştere: Nicu-Aureliu Steinhardt), eseist, prozator, autor de eseuri şi predici de religie creştină ortodoxă; arestat în ianuarie 1960, alături de grupul de intelectuali „Noica-Pilatt”, pentru infracţiunea „de uneltire contra ordinii sociale”, va fi eliberat în 1964 (anul eliberării deţinuţilor politici din România), după peregrinări prin închisorile Jilava şi Gherla; de origine evreu, s-a creştinat în închisoare, la 15 martie 1960 fiind botezat ortodox, în celula de la Jilava, de către ieromonahul basarabean Mina Dobzeu; după două decenii s-a călugărit, ultimii nouă ani din viaţă petrecându-i la Mănăstirea Rohia din Maramureş (m. 1989). Dicţionarul scriitorilor români R-Z (2002) dă naşterea la 21.VI.1912.
– 1921: Adolf Hitler devine liderul Partidului Naţionalist German al Muncitorilor.
– 1925: S-a născut actriţa Carmen Stănescu. A debutat în 1945 cu rolul Ecaterina Ivanovna în piesa „Fraţii Karamazov”. Începând de atunci şi până astăzi, a interpretat peste 30 de roluri pe scena Teatrului Naţional precum şi a altor teatre din Bucureşti.
– 1925: S-a născut compozitorul grec Mikis Theodorakis.
– 1929: S-a născut Jean Baudrillard, sociolog şi critic literar francez (d. 2007). Jean Baudrillard (n. 29 iulie 1929, d. 6 martie 2007) a fost un sociolog şi critic literar francez, teoretician al postmodernismului.
– 1938: Japonia a atacat URSS în regiunea lacului Hassan de lângă Vladivostok.
– 1945: S-a născut Mircea Lucescu, fost fotbalist, fost antrenor al Naţionalei României şi al unor echipe din ţară şi din străinătate. În prezent este antrenorul echipei de fotbal Şahtior Doneţk, din Ucraina, echipă care a câştigat, sub conducerea sa, trofeul Cupei UEFA 2009, după ce i-au învins, în finala de la Istanbul, pe germanii de la Werder Bremen.
– 1946: Începe Conferinţa de Pace convocată la Paris de puterile învingătoare în cel de-al doilea război mondial, pentru pregătirea tratatelor de pace cu Bulgaria, Finlanda, Italia, România şi Ungaria (se va încheia la 15 octombrie acelaşi an).
– 1947: Este dizolvat, printr-o hotărâre a Consiliului de Miniştri, Partidul Naţional Țărănesc.
– 1948: După o întrerupere de 12 ani cauzată de cel ce-al Doilea Război Mondial, la Londra se deschid Jocurile Olimpice de Vară.
– 1950: S-a născut atleta Maricica Puică, campioană olimpică (1984, Los Angeles), mondială şi europeană.
– 1950: S-a născut fostul handbalist Radu Voina, antrenor al echipei naţionale de handbal feminine.
– 1952: La J.O. de la Helsinki, Iosif Sârbu este medaliat cu aur la tir. Prima medalie de aur olimpică a României.
– 1957: Și-a început activitatea Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică.Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică este o organizaţie internaţională creată în 1957, sub egida ONU, cu sediul la Viena, care are ca principală sarcină să contribuie la dezvoltarea şi folosirea practică a energiei atomice în scopuri paşnice şi la dezvoltarea cercetărilor ştiinţifice în acest domeniu.În 2005, agenţia, împreună cu directorul ei de atunci, Mohammed El Baradei, au primit Premiul Nobel pentru Pace.
– 1958: Preşedintele american Dwight Eisenhower a semnat actul care a dus la crearea NASA.Viziunea NASA este de „de a îmbunătăţi viaţa aici, a extinde viaţa acolo şi a găsi viaţă dincolo”. Misiunea sa este „a înţelege şi proteja planeta mamă; a explora Universul şi a căuta viaţă; şi a inspira următoarea generaţie de exploratori”.Ca urmare a programului spaţial sovietic de lansare a primului satelit artificial (Sputnik 1) în 4 octombrie 1957, atenţia SUA s-a orientat către eforturile proprii în ce priveşte programul spaţial. Congresul SUA, alarmat de evidenta ameninţare asupra securităţii şi a poziţiei de lider în tehnologie a SUA, a îndemnat la o reacţie rapidă şi imediată; preşedintele Dwight D. Eisenhower şi consilierii săi au dezbătut măsuri în acest sens. Câteva luni de dezbateri au condus la decizia înfiinţării unei noi agenţii care să conducă toate acţiunile nemilitare în spaţiu.În 29 iulie 1958, preşedintele Eisenhower a semnat actul prin care se înfiinţează Agenţia Spaţială Americană (NASA). Când şi-a început activitatea la 1 octombrie 1958, NASA era constituită în principal din patru laboratoare şi câţiva din cei 8.000 de angajaţi ai Agenţiei guvernamentale pentru aeronautică, NACA (National Advisory Committee for Aeronautics).
– 1966 – S-a născut Marius Tucă, jurnalist, analist şi moderator TV (n.Caracal, Olt).
– 1970: A murit Ionel Perlea, compozitor şi dirijor român. Între 1918 şi 1923 studiază compoziţia şi dirijatul cu Beer-Walbrunn în München şi Paul Gräner şi Otto Lohse în Leipzig (Germania). La 17 octombrie 1919 dă primul concert la Ateneul Român din Bucureşti, în dublă ipostază de interpret şi compozitor. În 1926 Ionel Perlea obţine Premiul de compoziţie George Enescu pentru „Quartetul de coarde op.10”. În stagiunea 1927 – 1928 este angajat ca dirijor al Operei din Cluj. În anii 1929 – 1932 şi 1936-1944 funcţionează ca dirijor iar între 1929-1932 şi 1934- 1936 ca director muzical al Operei Române din Bucureşti. Anul 1945 îl găseşte pe Ionel Perlea la pupitrul Operei din Roma. Succesul obţinut determină conducerea de la Teatro alla Scala din Milano să-i ofere un angajament permanent la pupitrul acestei prodigioase scene lirice, care a însemnat consacrarea sa definitivă pe plan internaţional. Debutează în 1949 la Metropolitan Opera din New York cu opera Tristan şi Isolda de Richard Wagner. Apoi a fost un sezon cu San Francisco Opera Company, a fost dirijor invitat al Orchestrei Simfonice NBC şi director muzical al Grand Opera Festival din San Antonio, Texas în 1951. La recomandarea lui Arturo Toscanini, care îl desemnează ca urmaş al său dăruindu-i propria baghetă, Ionel Perlea semnează un contract cu Connecticut Symphony Orchestra în anul 1955 şi va rămâne acolo până în 1965[4]. Urmând aceluiaşi Toscanini funcţionează în perioadele 1952 – 1959 şi 1965 – 1970 ca profesor de artă dirijorală la Manhattan School of Music din New York. Din nefericire suferă un atac vascular cerebral cu paralizia parţială a braţului drept. Cu eforturi mari a învăţat să dirijeze numai cu mâna stângă şi a reuşit o performanţă memorabilă cu opera Tosca de Giacomo Puccini. În 1969 Ionel Perlea dă ultimele sale concerte în Bucureşti în Sala Palatului şi la Ateneul Român. În timpul carierei sale artistice a condus numeroase spectacole de operă în Viena, Paris, Buenos Aires, Florenţa, Chicago şi a apărut la pupitrul unor prestigioase orchestre, în special în Statele Unite ale Americii.
– 1981 – S-a născut Fernando Alonso, pilot spaniol de Formula 1.
– 1981: Charles, Prinţ de Wales se căsătoreşte cu Lady Diana Spencer.
– 1982: A decedat Vladimir Zworikin, fizician american de origine rusă. A inventat un sistem de transmitere şi recepționare al semnalului TV, cu ajutorul tuburilor catodice. Prima demonstraţie a sistemului inventat a fost făcută în 1911.
 – 1983: A murit David Niven, actor britanic A jucat în peste 90 de filme, interpretînd rolul gentlemanului elegant şi plin de umor. A primit Premiul Oscar în 1958 („Pantera roz”, „Ocolul pământului în 80 de zile”) (n.01.03.1909).
– 1983:A murit Luis Buñuel, regizor spaniol, detinator al premiului Oscar („Cîinele andaluz”, „Pământ fără pâine”, „Simon din deşert”, „Farmecul discret al burgheziei” – Oscar, 1972) (n.22.02.1900).
– 1984: La cea de a XIII–a ediţie a Olimpiadei de vară, organizată la Los Angeles, sportivii români au cucerit 20 de medalii de aur, 16 de argint şi 17 de bronz (29 iulie–12 august)
– 1992: A decedat Lucia Demetrius, actriţă, prozatoare, poetă, traducătoare şi autoare dramatică.
– 2002 – La Sighetul Marmatiei este inaugurată Casa Memorială Elie Wiesel.

 

Alte articole găsiţi aici.

Nicolae Uszkai

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here