16 februarie în istorie

0
469
16 februarie
16 februarie în istorie
În cele ce urmează vom invoca câteva evenimente istorice, ce și-au pus amprenta asupra semnificației zilei de 16 februarie.

Astfel, pe 16 februarie 1836 s-a născut filologul, folcloristul, prozatorul, dramaturgul, istoricul şi publicistul, Bogdan Petriceicu Hașdeu, unul dintre fondatorii folcloristicii comparate române si creatorul dramei istorice româneşti (“Razvan şi Vidra”), dar și vicepreședinte al Academiei Române.

Conform http://www.mediafax.ro/, anul 1875 a stat sub incidența primei ședințe publice a Societăţii Studenţilor în Medicină. In anul 1880 a marcat înființarea Legației române pentru Belgia și Olanda, cu sediul la Bruxelles.

În 1909, Serbia mobilizează armata împotriva Imperiului Austro-Ungar; iar 1918 a rămas în istorie ca fiind Ziua naţională a Lituaniei. In aceasta zi Lituania a devenit independentă în urma Tratatului de la Brest-Litovsk.

La Geneva, în 1923 s-au pus bazele noului pact al Micii Înțelegeri, prin care cele trei ţări membre (România, Cehoslovacia şi Iugoslavia) aveau o bază organizatorică solidă, prin unificarea politicii lor generale.

Data de 16 februarie 1925 a rămas în istorie ca zi memorabilă în care s-a născut Carlos Paredes. El este cel mai mare compozitor portughez de muzică pentru chitară.

Fundația culturală “Regele Ferdinand I” a fost înființată în  1926, iar în 1930 s-a constituit la București Federaţia Romană de Fotbal, afiliindu-se la Federaţia Internaţională a Asociaţiilor de Fotbal (FIFA).

La data de 16 februarie 1941, s-a născut la Paris, Maria Elena Bjornson. Ea este considerată printre cei mai buni scenografi ai ultimelor decenii din teatrul mondial; iar în 1955 s-a născut actriţa Margaux Hemingway. Ea este fiica celebrului scriitor american Ernest Hemingway.

Victor Kernbach, prozator, poet, eseist, traducător, autor al unui “Dicţionar de mitologie generală” a încetat din viață la data de 16 februarie 1995, iar în 2004, o echipă internaţională de astronomi a descoperit galaxia cea mai îndepărtată cunoscută până în prezent.

Alexandra Gîrbea

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.