S-a întâmplat în 1 iulie 2004

0
133

S-a întâmplat în 1 iulie 2004: Sonda spaţială Cassini-Huygens a intrat pe orbita saturniană.

Cassini-Huygens este o navă spaţială/sondă spaţială robotizată lansată împreună de NASA și ESA care studiază în prezent planeta Saturn şi sateliţii săi naturali. Nava spaţială Cassini este proiectată de NASA şi a fost denumită după astronomul italiano-francez Giovanni Domenico Cassini. Agenţia Spaţială Europeană (ESA) a realizat sonda spaţială Huygens, numit după astronomul, matematicianul şi fizicianul olandez Christiaan Huygens. Misiunea Cassini–Huygens a fost lansată în data de 15 octombrie 1997, fiind compusă din sonda orbitală Cassini (NASA) și sonda de aterizare Huygens (ESA).

Pentru manevre de asistență gravitațională, misiunea a trecut pe lângă Venus de două ori (26 aprilie 1998, 24 iunie 1999), Pământ (18 august 1999) și Jupiter (30 decembrie 2000).

      După aproape 7 ani de călătorie prin Sistemul Solar, sonda a intrat pe orbita planetei Saturn în data de 1 iulie 2004. Sonda Huygens a reușit să aterizeze cu bine pe suprafața satelitului Titan în data de 14 ianuarie 2005. La 1 iulie 2004 sonda Cassini-Huygens a efectuat manevra IOS (Inserţia Orbitală Saturniană) intrând astfel pe orbită în jurul planetei Saturn. În prealabil sonda a studiat în detaliu sistemul iar în iunie 2004 a realizat un zbor apropiat în jurul lunii Phoebe, trimiţând înapoi imagini de înaltă rezoluţie şi alte date. În urma zborului în jurul lui Titan (cea mai mare lună saturniană), sonda a capturat imagini radar înfăţişând lacuri mari, contururi de ţărmuri, insule şi munţi.
         Sonda a parcurs 2 zboruri complete în jurul lui Titan înainte de a se desprinde de sonda Huygens la 25 decembrie 2004. Huygens a coborât pe suprafaţa lunii pe 14 ianuarie 2005 trimiţând înapoi o mulţime de date colectate în timpul coborârii în atmosferă şi după aterizare. În 2006 NASA a anunţat că sonda Cassini a găsit dovezi care indică prezenţa unor rezervoare de apă lichidă care erup sub formă de gheizere pe luna Enceladus. Imaginile arată jeturi de particule de gheaţă emise din zona polară sudică a lui Enceladus fiind proiectate direct în orbită în jurul lui Saturn. Andrew Ingersoll de la Institutul Tehnologic din California susţine că „mai există şi alte luni care prezintă oceane de apă lichidă acoperite de straturi de gheaţă cu grosimi de ordinul kilometrilor. Diferenţa în acest caz este că apa de pe Enceladus se află doar la câteva zeci de metri sub suprafaţă”.
         În mai 2011 oamenii de ştiinţă de la NASA au susţinut în urma unei conferinţe despre satelitul Enceladus, că această lună pare a fi cel mai propice loc pentru viaţă aşa cum o ştim noi din sistemul solar. Fotografiile trimise de Cassini au condus la alte descoperiri semnificative şi anume existenţa unui inel planetar nou aflat la exterior de inele principale saturniene. Se crede că originea acestui inel se datorează unui impact dintre un meteorit şi două dintre lunile lui Saturn. În iulie 2006 Cassini a oferit dovezi care indică lacuri de hidrocarburi lângă polul nord al lunii Titan.
         În martie 2007 alte imagini au dezvăluit „mări” de hidrocarburi, cea mai mare dintre ele fiind de dimensiunea Mării Caspice.În octombrie 2006 sonda a detectat o furtună ciclonică cu un diametru de 8000 de kilometri şi cu un ochi central vizibil, la polul nord pe Saturn.Din 2004 până în 2009 sonda a descoperit şi confirmat 8 noi sateliţi naturali. Misiunea sa primară s-a încheiat în 2008 odată cu completarea a 74 de orbite în jurul lui Saturn. Misiunea a fost prelungită până în septembrie 2010 şi apoi până în 2017 pentru un studiu complet al anotimpurilor pe Saturn.
       Sonda spațială Cassini s-a dezintegrat în atmosfera planetei Saturn în data de 15 septembrie 2017, la ora 11:55:46 UTC.După aproape 20 de ani petrecuți în spațiu, sonda a încheiat o misiune ce a transformat complet cunoștințele noastre despre sistemul saturnian și a deschis calea pentru viitorii cercetători robotici ai Sistemului Solar. Deși Cassini a dispărut în gigantul gazos, ultimele date transmise ar trebui să ofere noi detalii despre Saturn.

Surse:

https://www.natgeo.ro/articole/stiinta/astronomie/7456-drumul-lui-cassini-intre-pamant-si-saturn

https://scinews.ro/misiunea-cassini-huygens/

https://stiintasitehnica.com/glorioasa-misiune-cassini/

https://www.nasa.gov/mission_pages/cassini/main/index.html

https://www.agerpres.ro/sci-tech/2017/04/26/sonda-spatiala-cassini-a-patruns-intre-planeta-saturn-si-inelele-sale-ultima-faza-a-misiunii-sale-16-52-09

Alte articole găsiţi aici.

Nicolae Uszkai

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.