S-a întâmplat în 28 iunie 1651

0
98

S-a întâmplat în 28 iunie 1651: Începe bătălia de la Beresteczko dintre Polonia şi Ucraina, cea mai mare bătălie din secolul al XVII-lea. Bătălia de la Beresteczko s-a dat între cazacii zaporojeni răsculaţi, conduşi de hatmanul Bohdan Hmelnîţkîi, ajutat de tătarii crimeeni aliaţi, pe de o parte, şi de cealaltă parte armata polono-lituaniană în frunte cu regele Ioan al II-lea Cazimir.

A fost cea mai mare bătălie terestră a secolului al XVII-lea. A durat din 28 până în 30 iunie 1651 şi a avut loc în Volânia. Numărul soldaţilor poloni participanţi este necunoscut. Ducele Bogusław Radziwiłł (comandant polon) scria că armata polonă avea 80.000 de soldaţi. Istoricii moderni Zbigniew Wójcik, Józef Gierowski şi Władysław Czapliński estimează că armata polonă avea 60.000-63.000 de soldaţi. Cazacii aveau circa 100.000 de oameni plus 40.000 de călăreţi tătari din Crimeea şi câteva mii de turci şi români. Ambele părţi aveau câte aproximativ 40.000 de călăreţi.

Slăbiciunea cavaleriei cazacilor era compensată de pedestraşii excelenţi, şi astfel lupta a fost una echilibrată.2000 de călăreţi poloni (un regiment sub comanda lui Aleksander Koniecpolski, susţinut de Jerzy Lubomirski, şase companii de călăreţi pancerni ale lui Jeremi Wiśniowiecki şi husarii înaripaţi conduşi de Stefan Czarniecki) au respins un atac al tătarilor, care au suferit pierderi grele. În prima zi de bătălie, polonii au ieşit victorioşi. Polonii, încurajaţi de victoria din prima zi, au desfăşurat toată cavaleria de care dispuneau.

Pedestraşii şi artileria au rămas în tabără şi nu i-au susţinut pe călăreţi. Dar, de această dată, rezultatul a fost altul. Cavaleria tătarilor a ieşit câştigătoare. Tătarii s-au apropiat mult de tabăra polonă dar au fost respinşi de infanterie. Polonii au pierdut 300 de soldaţi, inclusiv numeroşi ofiţeri. În a doua zi de bătălie, răsculaţii au fost câştigători. La ora 3 după-amiaza, ducele Jeremi Wiśniowiecki a condus o şarjă cu 18 companii de cavalerie împotriva flancului drept al armatei cazaco-tătare.

Centrul armatei polone, condus de Ioan Cazimir, a înaintat. Tătarii au încercat să atace, dar au fost respinşi. În timpul luptei, un nobil polon pe nume Otwinowski a observat un drapel al hanului tătar. Artileria polonă a început să tragă în direcţia respectivă. Un tătar care stătea lângă han a murit. Speriat, hanul a fugit şi tătarii s-au retras, răpindu-l pe Hmelnîţkîi. Doar căruţele cazacilor au mai rămas pe câmpul de luptă.Forţele polone au asediat căruţele căzăceşti. Iniţial, apărătorii erau conduşi de colonelul Filon Djalalii, dar după câteva zile el a fost înlocuit cu Ivan Bohun.

Cazacii au intrat în panică, crezând că liderii lor au fugit.Polonii i-au atacat şi bătălia s-a transformat într-un măcel. Aproximativ 30.000 de oameni au murit în tabără, inclusiv femei şi copii. Hmelnîţkîi a fost obligat să semneze tratatul de la Bila Ţerkva cu polonii. Când bătălia s-a terminat, regele Cazimir a greşit neurmărindu-i pe cazacii dezorientaţi. Ulterior, Hmelnîţkîi, eliberat de han, a reluat luptele împreună cu zaporojenii.

Surse:

https://www.britannica.com/event/Battle-of-Beresteczko

https://ugg2nd.de/out/media/BerEn.pdf

https://forums.armchairgeneral.com/forum/historical-events-eras/warfare-through-the-ages/age-of-pike-and-shot/63069-the-battle-of-berestechko

https://www.revolvy.com/page/Battle-of-Berestechko

Alte articole găsiţi aici.

Nicolae Uszkai

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.