S-a întâmplat în 23 iunie 2011

0
87

S-a întâmplat în 23 iunie 2011: A murit actorul de film, producătorul, regizorul şi scenaristul Peter Falk, interpretul celebrului detectiv Columbo. Peter Michael Falk (n. 16 septembrie 1927) a fost un actor american de film, evreu de origine. A devenit popular în special datorită rolului din serialul „Columbo”, în care a fost protagonist mai bine de 20 de ani, fiind recompensat în 1973 pentru rolul Columbo cu Golden Globe pentru Cea mai bună prestație actoricească.

Peter Falk şi-a pierdut ochiul drept la vârsta de trei ani, ca urmare extirpării unei tumori maligne, şi a purtat un ochi de sticlă toată viaţa. În ciuda acestui handicap, el a practicat sportul în adolescenţă, în special baseball-ul şi baschetul, şi a debutat pe scenă ca actor amator, într-o piesă şcolară, la vârsta de 12 ani. Deşi a obţinut o diplomă de master în administraţie publică, la Universitatea din Syracuse, în anul 1953, Peter Falk afirma în memoriile lui că nu şi-a dorit niciodată să urmeze o carieră de funcţionar public.

El şi-a început cariera actoricească în trupa de teatru „Mark Twain Masquers”, iar în anul 1956 a debutat pe Broadway. În ciuda succesului înregistrat pe scenă, un impresar l-a sfătuit să nu se aştepte la o carieră de actor de film, din cauza ochiului de sticlă. Peter Falk a obţinut roluri minore în câteva pelicule, la sfârşitul anilor ’50, însă a câştigat recunoaşterea industriei de film americane în anul 1960, când a strălucit într-un rol secundar în filmul „Murder, Inc”.

Deşi filmul nu a beneficiat de critici favorabile, Peter a primit pentru prestaţia sa o nominalizare la Oscar.El a repetat această performanţă în anul următor, când a mai primit o nominalizare la Oscar pentru rol secundar, datorită prestaţiei sale din comedia „Pocketful of Miracles” (1961).Falk a debutat în televiziune în anul 1957. A apărut în mai multe filme şi seriale de televiziune şi a obţinut chiar şi un premiu Emmy, pentru rolul jucat într-un episod al serialului „The Law and Mr. Jones”, difuzat de ABC.

Deşi a apărut în numeroase producţii de televiziune în anii ’60-’70,  Peter Falk a devenit celebru datorită rolului locotenentului Columbo, interpretat pentru prima dată în anul 1968, în filmul „Prescription: Murder”. Succesul acestui film i-a determinat pe producători să realizeze un serial de televiziune.Primul episod, difuzat în anul 1971, a fost regizat de un tânăr necunoscut de 25 de ani care va deveni unul dintre cei mai mari regizori americani, Steven Spielberg. Serialul a s-a bucurat de un succes fulminant, fiind difuzat în toată lumea şi transformându-l pe Peter Falk într-o vedetă internaţională. Serialul „Columbo”a fost difuzat de postul de televiziune NBC, între 1971 şi 1978.Personalul interpretat de Peter Falk a revenit într-o serie de filme de lungmetraj de televiziune difuzate de ABC, între 1989 şi 2003. De-a lungul carierei sale, Falk a câştigat patru premii Emmy pentru rolul din seria „Columbo”.

Peter Falk a fost căsătorit de două ori. Între 1960 şi 1976 el a fost căsătorit cu Alyce Mayo, pe care o cunoscuse la Universitatea din Syracuse. Împreună au înfiat două fete, Catherine şi Jackie. În 1977, Falk s-a căsătorit cu actriţa Shera Danese (foto dreapta – Reuters), care a jucat alături de el în mai multe episoade ale serialului „Columbo”.

În iunie 2009, doctorul lui personal, Stephen Read, a anunţat că actorul a căzut în demenţă din cauza unor operaţii dentare suferite cu doi ani înainte. El a precizat că este vorba fie despre o reacţie la anestezie, fie un alt gen de reacţie din timpul operaţiei. „Starea lui este atât de rea încât nici măcar nu-şi mai aduce aminte de personajul lui Columbo”, anunţa la acea vreme doctorul Read. Peter Falk a murit pe 23 iunie 2011, la reşedinţa sa din Beverly Hills.

Surse:

https://www.imdb.com/name/nm0000393/bio

https://www.newyorker.com/culture/richard-brody/in-memoriam-peter-falk

https://www.cinemagia.ro/actori/peter-falk-955/

https://www.mediafax.ro/life-inedit/peter-falk-protagonistul-serialului-columbo-a-murit-la-83-de-ani-8384526

Alte articole găsiţi aici.

Nicolae Uszkai

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here