S-a întâmplat în 30 mai 1827

0
165

S-a întâmplat în 30 mai 1827: Iluministul român Petrache Poenaru inventează şi obţine în Franţa brevetul de invenţie pentru „condeiul portăreţ fără sfârşit, alimentându-se însuşi cu cerneală”, primul toc rezervor din lume, precursorul stiloului de astăzi. Petrache Poenaru este una dintre personalitățile importante ale secolului al XIX-lea, implicate în multe activități diverse. Poate nu mulți știu că, Poenaru a fost inventatorul stiloului, cu toate că pe plan internațional invenția îi este atribuită lui Lewis Edson Waterman.

      Poenaru s-a născut la data de 10 ianuarie 1799, în localitatea Bănești, județul Vâlcea. Din fericire pentru inteligența de care a dat parte, românul a crescut cu o niște rude mai înstărite și astfel a putut să-și continue studiile. Între 1811 și 1818 a urmat studiile secundare la Craiova, la școala de la Biserica Obedeanu. În acest timp, tânărul Petrache Poenaru devine din ce în ce mai pasionat de Tudor Vladimirescu, dorind să se alăture pandurilor.
         Înainte să ajungă la inventarea stiloului, a fost secretarul lui Tudor Vladimirescu, care i-a remarcat inteligența lui Poenaru și l-a vrut în echipa lui. Anul 1921 și înfrângerea revoluției lui Vladimirescu, îi schimbă traseul lui Poenaru, care fuge din România, cu ajutorul unei burse pe care o primește, în Berlin și apoi se refugiază în Paris. Petrache Poenaru, scăpat de la moarte, pleacă la sugestia lui Tudor Vladimirescu să studieze la Viena, iar apoi la Paris. Aici studiază filologia şi politehnica, devenind absolvent al Şcolii Politehnice din Paris.

      În 1827 primește Brevetul francez pentru Condei portăreț fără sfârșit, alimentându-se el însuși cu cerneală, invenție care a revoluționat domeniul instrumentelor de scris, deci Petrache Poenaru a devenit inițiatorul stiloului așa cum îl știm noi acum. Diferența față de stilourile anterioare era că elimina zgârieturile pe care penița le făcea pe hârtie sau scurgerile de cerneală care pătau, în timp ce se asigura un flux continuu de cerneală.

       Cu toate acestea, inventatorul nu a reușit să promoveze condeiul așa cum și-a dorit, neputând să-l fabrice în serie. Mai norocoși au fost Brissant și Coffin care în 1863 au reușit să-l perfecționeze, iar Lewis Edson Waterman, după două decenii mai târziu, este recunoscut drept inventatorul stiloului așa cum îl știm acum.

      Lui Petrache Poenaru i se pot atribui și alte lucruri pe care le-a făcut, printre care faptul că a fost primul român care a mers cu trenul. Aflat în străinătate și având acces la mai multe informații, acesta aude despre noua invenție: trenul. Deja la o lună de la lansarea primei rute feroviare, între Liverpool și Manchester, construită în septembrie 1830, Poenaru își achiziționează un bilet, iar comentariile pe seama acestei noi descoperiri indică importanța pe care acest mijloc de transport a avut-o și încă o are.
     „Am făcut această călătorie cu un nou mijloc de transport, care este una din minunile industriei secolului… douăzeci de trăsuri legate unele cu altele, încărcate cu 240 de persoane sunt trase deodată de o singură mașină cu aburi…”, spunea Poenaru.Spiriul de invoator nu se oprește la condeiul menționat anterior, iar reîntors în țară se implică în îmbunătățire sistemului de învățământ și conducerii politice. Din punct de vedere politic, acesta devine șeful Ministerului de Externe, numit atunci Marea Postelnicie.
       Polivalentul Poenaru, participă și la înființarea Societății Filarmonice, devine și profesor de fizică și matematică la Sf. Sava, introduce sistemul metric în Muntenia și contribuie la înființarea Școlii de Agricultură. De asemenea, era un luptător pentru drepturile omului, implicându-se activ în procesul de eliberare a robilor romi, ajungând chiar la închisoare pentru acest lucru.După acest moment, Poenaru se întoarce la funcția de șefie a ministerului,  devine cofondator al Școlii de Poduri și Șosele și autorul primului curs de geometrie din Țara Românească şi coautor al primului dicționar francez-român. Toate acestea îi atrag atenția și lui Alexandru Ioan Cuza, domnul Principatelor Unite, și astfel, ajunge în 1861 să fie numit membru de onoare al Societății Astra, iar nouă ani mai târziu devine membru al Academiei Române.
       Petrache Poenaru încetează din viață în 1875, la vârsta de 76 de ani, însă prin toate inovațiile pe care le-a făcut trăiește în fiecare zi și trebuie să fie cunoscut, măcar în România, pentru invențiile sale și contribuția la învățământ și societate. Iar atunci când circulăm cu metroul și ajungem la stația cu numele lui, să știm de ce Poenaru este un personaj istoric important.
Surse:

Marcel Romanescu, Petrache Poenaru și neamurile sale, 1944

Personalități românești ale științelor naturii și tehnicii – Dicționar, București: Editura Științifică și Enciclopedică, 1982

http://www.mnt-leonida.ro/08GaleriaPersonalitatilor/PetrachePoenaru.html

https://editiadedimineata.ro/stiloul-inventat-de-romanul-petrache-poenaru/

https://adevarul.ro/locale/ramnicu-valcea/inventatorul-stiloului-petrache-poenaru-valcea-1_527b3504c7b855ff56c7ec3a/index.html

Alte articole găsiţi aici.

Nicolae Uszkai

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.