S-a întâmplat în 29 mai 1500

0
93

Bartolomeo Diaz s-a născut în anul 1450, la Algrave, şi călătoriile sale au fost legate de un vis mai vechi al exploratorilor acelor timpuri – găsirea drumului spre India. Pe atunci nu se ajunsese încă la capătul cel mai vestic al Africii, una dintre expediţiile conduse de Diaz reuşind acest lucru, precum şi descoperirea Guineei. În acele vremuri, călătoriile de explorare erau de o importanţă statală, fiind legate de extinderea zonei de influenţă a puterilor timpului, de deschiderea unor noi rute pentru comerţ, aşa încât multe amănunte ale acestor călătorii sunt necunoscute.

Căutarea rutei maritime din Europa spre Asia era mai veche, din vremea prinţului Henric „Navigatorul” (1394-1460). Cu o flotă din trei caravele, în 1487 Diaz porneşe împreună cu fratele său Diogo la drum, având cu ei şi traducători congolezi. Din această expediţie au reuşit să depăşească cel mai îndepărtat punct cunoscut de portughezi – Namibia de astăzi -, au trecut prin Golful Balenei, prin Golfo de São Tomé (azi Spencer Bay) ajungând la Angra Pequena (Golful Lüderitz), apoi Cabo da Volta, şi un vânt puternic a împins cele două corăbii, care rămăseseră spre Capul Bunei Speranţe.
După ce a trecut cu bine printr-o revoltă a echipajului, Diaz a fost sigur că, în sfârşit, găsise drumul mult dorit, fiindcă deja ţărmul Africii, al cărui contur îl urmărea, o lua spre nord. Echipajul era bolnav de scorbut, după lunga călătorie în care alimentaţia specifică marinarilor de atunci nu le asigura vitamine timp de luni de zile, aşa că a fost nevoit să ordone întoarcerea, şi a ajuns înapoi la Lisabona, la sfârşitul anului 1488. În următoarea expediţie a fost trimis Vasco da Gama, Diaz ocupându-se cu desenarea hărţilor şi sfătuirea expediţiilor, un fel de consilier, cum am spune astăzi.
După câţiva ani de uscat, a pornit-o din nou pe oceane, însă ca participant al unei expediţii conduse de Pedro Alvares Cabral, în care au descoperit Brazilia. În timpul acestei expediţii a avut loc o furtună care a scufundat corabia în care se afla Diaz, găsindu-şi sfârşitul în zona Capului Bunei Speranţe.

Surse:

https://e-pedia.ro/2018/04/19/bartolomeo-diaz-si-descoperirea-capului-bunei-sperante/

https://www.biography.com/explorer/bartolomeu-dias

https://www.britannica.com/biography/Bartolomeu-Dias

http://www.scritub.com/geografie/Portughezul-Bartolomeo-Diaz65144156.php

Alte articole găsiţi aici.

Nicolae Uszkai

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here