S-a întâmplat în 24 mai 1974

0
81

S-a întâmplat în 24 mai 1974: A murit Duke Ellington, pianist, compozitor şi dirijor american de jazz. Legendarul jazzman Duke Ellington (Edward Kennedy Ellington) s-a născut la 29 aprilie 1899, la Washington, D.C. Figură emblematică în istoria jazz-ului, cariera sa muzicală se întinde pe parcursul a peste 50 de ani, timp în care a compus mii de cântece pentru spectacole sau marele ecran, de la jazz la muzică religioasă și muzică clasică. A compus muzica pentru patru filme, a susținut concerte la Carnegie Hall din New York, Filarmonica din San Francisco sau Opera din Chicago.

A fost fiul unor muzicieni talentați, care l-au dus să ia lecții de pian de la vârsta de 7 ani. Prima sa compoziție se numea „Soda Fountain Rag”, pe care a scris-o la 15 ani. A fost un elev eminent la Pratt Institute din Brooklyn, New York, iar la 17 ani a început să cânte ca profesionist. În anii ’20 cânta în cluburi de noapte de pe Broadway și a format un sextet care în timp a devenit un grup de 10 muzicieni, printre care Bubber Miley, Joe Nanton, Cootie Williams, Rex Stewart sau Johnny Hodges. Ellington a înregistrat sute de piese cu acest grup, a avut apariții în filme și a cântat la radio, dar a efectuat și turnee în Europa în anii ’30.

Anii ’40 l-au inspirat să compună câteva dintre piesele care au devenit celebre — „It Don’t Mean a Thing if It Ain’t Got That Swing”, „Sophisticated Lady”, „Prelude to a Kiss”, „Solitude”, „Satin Doll”. Unele dintre acestea au fost interpretate de solista preferată a lui Ellington, Ivie Anderson.Amestecul de melodii, ritmuri și sound subtil au făcut din creația lui Duke Ellington un jazz accesibil, cu accente către swing.

Autobiografia lui Duke Ellington, „Music Is My Mistress”, a fost publicată în 1973. Ellington a câștigat 12 premii Grammy din 1959 până în 2000, dintre care nouă în timpul vieții. Din discografia lui Duke Ellington: „Duke Ellington: Queenie Pie”, „Jazz Profile: Duke Ellington”, „Golden Era of Jazz, Vol. 6”, „The Duke Ellington Collection”, „Famed Fieldcup Concert”, „Jazz Hits, Vol. 1”, „70th Birthday Concert”, „Music Is My Mistress”, „Digital Duke”, „The World of Duke Ellington, Vol. 2”, „Eastbourne Performance”, „Collages”, „Up in Duke’s Workshop”, „The Afro-Eurasian Eclipse”, „Togo Brava Suite”, „Latin American Suite”, „New Orleans Suite”, „Yale Concert”, „Second Sacred Concert”, „The Popular Duke Ellington”, ”… and His Mother Called Him Bill”, „Ella & Duke at the Côte D’Azur”, „The Duke Ellington’s Far East Suite”.

La 19 ani s-a căsătorit cu Edna Thompson, prietena sa din liceu, cu care a avut un copil, Mercer Kennedy Ellington. A murit la 24 mai 1974, la 75 de ani, după o lungă luptă cu cancerul. Ultimele sale cuvinte au fost „muzica reprezintă cum trăiesc, de ce trăiesc și cum voi rămâne în amintire”. A fost înmormântat la Woodlawn Cemetery în Bronx, New York City.

În prezent orchestra „Duke Ellington” este condusă de Paul Mercer, nepotul marelui Duke. Orchestra a preluat moștenirea muzicală a lui Duke Ellington.Ea concertează pe toate continentele globului.

Surse:

https://www.allmusic.com/artist/duke-ellington-mn0000120323/biography

http://www.dukeellington.com/

https://www.biography.com/musician/duke-ellington

https://www.britannica.com/biography/Duke-Ellington

http://revistamuzicala.radioromaniacultural.ro/?p=16989

Alte articole găsiţi aici.

Nicolae Uszkai

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.