S-a întâmplat în 24 mai 1937

0
124

S-a întâmplat în 24 mai 1937: S-a născut Benone Sinulescu, interpret român de muzică populară. Benone Sinulescu este un interpret român de muzică populară din comuna Siriu, județul Buzău. De-a lungul carierei sale, a colaborat cu diverși interpreți de muzică populară printre care Irina Loghin. După 1989, a abordat și stilul etno-dance și colaborat în acest sens cu formația Ro-Mania.

S-a născut în localitatea Siriu, județul Buzău, la 24 mai 1937. Este o localitate de munte superbă. A fost botezat de soţia fratelui bunicului său. Cornelia Damin. A intrat la şcoală la 7 ani imediat după război. Făcea muzică la şcoală şi preotul care făcea ora de muzică şi de religie nu l-a acceptat în corul şcolii pentru că el cânta prea tare. Între timp s-a prins totuşi că e bun şi l-a primit. Avea obiceiul să se urce în copaci şi de acolo cânta cât îl ţineau plămânii, cânta şi toată lumea zicea: Ăsta-i băiatul lui Luca!

Pe tatăl său îl chema Luca, iar pe mamă Ileana. Şi tatăl său cânta la biserică. O viaţă întreagă a cântat la biserică şi era un foarte bun tenor. Probabil că pe tata l-a moştenit Benone Sinulescu…

Rol de solist a avut pentru prima oară în localitatea Pleşcoi, satul natal al tatălui său, acolo unde a făcut şi un an de şcoală. S-a întâmplat în clasa a cincea, când a fost ales solist al şcolii din Pleşcoi şi totodată dirijor de cor. Cel care i-a descoperit calităţile vocale a fost profesorul de muzică de la şcoala din Pleşcoi, domnul Dima, care într-o zi i-a spus: vei fi solistul corului nostru şi în acelaşi timp şi dirijor. Acolo a cântat prima sa melodie solistică: Eroul Ceapaev trecea prin Urali…

A efectuat în decursul carierei peste 2000 de turnee, atât în țară cât și peste hotare. A avut privilegiul şi bucuria să cânte pe aceeaşi scenă cu Maria Tănase, Maria Lătăreţu, Ioana Radu, Ion Luican, Irina Loghin, Rodica Bujor, Mia Braia, Alexandru Grozuţa, Gheorghe Zamfir, Ştefan Lăzărescu; a cântat, de asemenea, sub bagheta celor mai mari dirijori ai ţării: Victor Predescu, Nicu Stanescu, Sile Dinicu, Ionel Budişteanu, Nicuşor Predescu, Paraschiv Oprea, Gheorghe Zamfir, Florian Economu şi a multor altora.

Benone Sinulescu este singurul artist român în viaţă căruia îi este dedicat un festival de folclor la Buzău, anual fiind un bun prilej pentru maestrul cântecului popular să revină pe meleagurile natale, fiind stabilit de ceva vreme în cealaltă parte a ţării, la Bârzava, judeţul Arad. „Pe lângă acest festival-concurs care, după câte ştiu, este singurul de acest fel dedicat unui artist în viaţă şi pentru care îi mulţumesc primarului Buzăului, cel mai frumos dar pe care l-am primit la împlinirea vârstei de 80 de ani au fost analizele medicale care au ieşit foarte bune”, spune Benone Sinulescu, adăugând că, deşi „hălăiduişte pe meleagurile Aradului” unde are trei case, „sufletul şi inima sa rămân la Buzău”.

Prin Decretul nr.1122 din 19 decembrie 1967 al Consiliului de Stat al Republicii Socialiste România, artistului Benone Sinulescu i s-a acordat Ordinul Meritul Cultural clasa a IV-a „pentru merite deosebite și îndelungată activitate artistică”.

Președintele României i-a conferit artistului Benone Sinulescu la 29 noiembrie 2002 Crucea națională Serviciul Credincios clasa a III-a, „pentru crearea și transmiterea cu talent și dăruire a unor opere literare semnificative pentru civilizația românească și universală”.[2] El i-a conferit la 7 februarie 2004 și Ordinul Meritul Cultural în grad de Mare Ofițer, Categoria D – „Arta Spectacolului”, „în semn de apreciere a întregii activități și pentru dăruirea și talentul interpretativ pus în slujba artei scenice și a spectacolului”.

Surse:

http://benonesinulescu.eu/

http://benonesinulescu.eu/mass-media/

http://www.folcloroltenesc.ro/interpreti/benone-sinulescu/

https://adevarul.ro/locale/buzau/benone-sinulescu-80-ani-am-facut-fapte-bune-ilenei-sararoiu-i-am-dat-doua-cantece-s-a-lansat-1_592fe4b65ab6550cb8aa2453/index.html

https://jurnalul.antena3.ro/editie-de-colectie/benone-sinulescu-31-martie-2008/un-tovaras-de-viata-ideal-314674.html

http://biografii.famouswhy.ro/benone_sinulescu/

Alte articole găsiţi aici.

Nicolae Uszkai

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.