S-a întâmplat în 23 februarie 1455

0
119

S-a întâmplat în 23 februarie 1455 . Data de publicare a Bibliei lui Gutenberg. Fără îndoială, Johann Gutenberg a fost omul care a marcat întreaga cultură şi civilizaţie, omul care ne-a dăruit cărţile aşa cum le cunoaştem astăzi, părintele primei maşini de tipar. Însă pentru lumea creştină, el are meritul de a fi tipărit pentru prima dată cea mai valoroasă carte din lume: Biblia.

La data de 23 februarie 1455 ieşea de sub tipar prima carte tipărită cu litere mobile din Europa, Biblia, care, în mai puţin de jumătate de secol, urma să devină primul best-seller tipărit din lume, cu milioane de exemplare în circulaţie.

Biblia Gutenberg a fost prima carte tipărită din istoria Europei, dar se pare că nu a fost şi prima din istoria omenirii.

Meşterii chinezi au tipărit cărţi cu mult înainte, iar în anul 1355, în Coreea s-a tipărit pentru prima dată Jikji, o colecţie de învăţături budiste.

Gutenberg nu avea resursele necesare pentru a pune în mişcare invenţia sa, aşa că a fost nevoit să se asocieze cu Johannes Fust. Cu banii împrumutaţi de la acesta, a reuşit să-şi ducă aproape până la capăt proiectul de tipărire a cărţilor.

Când totul era aproape gata, în anul 1455, Fust îi solicită rambursarea banilor. Gutenberg este nevoit să-i dea acestuia toate uneltele de tipărire şi jumătate din Bibliile tipărite. Puţin mai târziu, Gutenberg începe din nou să tipărească, dar se pare că acest lucru nu i-a adus prea mare profit.

Istoricii estimează că, în primii ani ai tiparului, au fost publicate aproximativ 180 de exemplare ale Bibliei.

Tirajul acesta poate părea nesemnificativ pentru noi astăzi, dar era totuşi considerabil ţinând cont de faptul că în toată Europa existau doar aproximativ 30.000 de cărţi.Nu toate Bibliile lui Gutenberg erau la fel. Dintre cele 180 de exemplare, 135 au fost tipărite pe hârtie, iar restul, pe vellum.

De asemenea, ele diferă în ceea ce priveşte tipografia, ilustraţiile şi alte elemente decorative. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, Armata Roşie, dorind să se răzbune pe armata germană şi toate crimele şi jafurile făcute de aceasta, a furat milioane de cărţi şi opere de artă.

Printre acestea, se aflau şi două copii ale Bibliei Gutenberg, despre care ruşii nu au recunoscut niciodată că le-au furat.

De-abia în anii 1980 s-a descoperit că ele se aflau în bibliotecile din Moscova. În acest moment  autorităţile germane au început demersurile pentru a le recupera.

În anul 2009, un agent al guvernului a furat unul dintre exemplare. A încercat să îl vândă pe piaţa neagră cu 1,5 milioane de dolari. A fost prins, iar în prezent, cele două exemplare se află tot în posesia Rusiei.

În anul 1969, a mai încercat cineva să fure un exemplar din biblioteca Universităţii Harvard. Dar, până la urmă nu a reuşit. În prezent, din cele 180 de exemplare tipărite, mai există doar 49, care se află în biblioteci, muzee sau universităţi. Se pare că un exemplar complet valorează peste 35 de milioane de dolari.

Surse:

http://www.bibliapierduta.ro/cabinet~5~biblia-lui-guttenberg

http://www.rador.ro/2016/02/23/documentar-biblia-lui-gutenberg-prima-carte-din-europa-tiparita-in-masa-paradoxul-existentei-celui-mai-important-inventator-din-istorie/

Biblia lui Gutenberg

Alte articole găsiţi aici.

Nicolae Uszkai

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here