14 iunie – „Ziua mondială a donatorului de sânge”

0
95

14 iunie – „Ziua mondială a donatorului de sânge”. Ziua mondială a donatorului de sânge este sărbătorită în fiecare an, la 14 iunie, de ţări din întreaga lume. Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS sau WHO – acronimul în limba engleză a denumirii World Health Organization), manifestarea are rolul de a aduce un omagiu donatorilor de sânge şi, în acelaşi timp, prin sărbătorirea acestei zile se doreşte creşterea gradului de conştientizare a nevoii de donaţii de sânge.

   Sângele este o resursă importantă, atât pentru tratamentele planificate, cât şi pentru intervenţiile de urgenţă. Acesta ajută pacienţii care suferă de probleme de sănătate ce le pun viaţa pericol, asigurând o existenţă mai îndelungată şi o calitate superioară a vieţii.Sprijină procedurile medicale şi chirurgicale complexe. Este, de asemenea, vital pentru tratarea răniţilor în situaţii de urgenţă de orice fel (dezastre naturale, accidente, conflicte armate etc.) şi are un rol esenţial care salvează vieţi, în îngrijirea maternală şi perinatală.
        Componenta cheie a unui sistem eficient de sănătate o reprezintă faptul de a putea oferi pacienţilor accesul la sânge şi produse sanguine în cantităţi suficiente, potrivit OMS.Asigurarea unei alimentări sigure şi suficiente a sângelui necesită dezvoltarea unui serviciu de transfuzie de sânge coordonat la nivel naţional, bazat pe donări de sânge voluntare neremunerate. Cu toate acestea, în multe ţări, serviciile de sânge se confruntă cu provocarea de a face disponibil suficient sânge, asigurând în acelaşi timp calitatea şi siguranţa.
      Viaţa şi sănătatea a milioane de oameni sunt afectate de urgenţe în fiecare an. În ultimul deceniu, dezastrele au cauzat mai mult de un milion de decese, peste 250 de milioane de persoane fiind afectate de urgenţe în fiecare an. Catastrofele naturale, cum ar fi cutremurele, inundaţiile şi furtunile, generează nevoi considerabile de asistenţă medicală de urgenţă. Dezastrele provocate de om, cum ar fi accidentele rutiere şi conflictele armate, generează, de asemenea, cereri substanţiale de îngrijire a sănătăţii şi necesitatea unui tratament de primă linie.
      Transfuzia de sânge este o componentă esenţială a asistenţei medicale de urgenţă, susţine OMS. Situaţiile de urgenţă sporesc cererea de transfuzie sangvină şi constituie provocarea şi complexitatea acesteia.Decizia marcării anual a acestui eveniment s-a luat la cea de-a 58-a reuniune a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), la care statele membre şi-au declarat în unanimitate angajamentul şi sprijinul pentru donarea voluntară de sânge.Prima Zi mondială a donatorului de sânge s-a sărbătorit în 2004 la Johannesburg, Africa de Sud.

Surse:

https://www.juridice.ro/516227/ziua-mondiala-donatorului-de-sange.html

 http://www.rador.ro/2017/06/14/14-iunie-ziua-mondiala-a-donatorului-de-sange/

https://www.agerpres.ro/flux-documentare/2017/06/14/ziua-mondiala-a-donatorului-de-sange-03-36-29

https://basilica.ro/ziua-mondiala-a-donatorului-de-sange/

Alte articole găsiţi aici.

Nicolae Uszkai

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.