12 octombrie: ”Ziua Hispanităţii”

0
95

12 octombrie: ”Ziua Hispanităţii”; marcată în amintirea descoperirii Americii de către navigatorul genovez Cristofor Columb, la 12.X.1492; această zi este sărbătorită în toate ţările vorbitoare de limbă spaniolă, celebrându-se nu doar spaniola, ci şi spiritul acestei limbi. Ziua naţională a Regatului Spaniei.

    Columb s-a născut la Genova, în Italia, în anul 1451. Tatăl său a fost ţesător şi se presupune că fiul său Cristofor a intrat în acest comerţ de mic copil. Informaţii despre începutul carierei sale de navigator sunt nesigure.La mijlocul anului 1470 a efectuat prima sa călătorie spre insula Chios, situată în Marea Egee. În 1476, Columb a navigat cu un convoi spre Anglia. În timp ce se afla în dreptul coastei Portugaliei convoiul a fost atacat de piraţi şi nava pe care se afla Columb s-a scufundat, însă acesta a înotat până la ţărm şi a găsit adăpost la Lisabona.
       Stabilindu-se acolo, unde fratele său Bartolomeu era cartograf, Cristofor s-a căsătorit în 1479 cu fiica guvernatorului insulei Porto Santo. Unicul copil al lui Cristofor Columb din această căsătorie, Diego, s-a născut în 1480.Bazându-se pe informaţiile acumulate de-a lungul călătoriilor sale şi studiind cărţile şi hărţile din vremea sa, Cristofor a ajuns la concluzia că pământul este cu 25% mai mic decât se credea până atunci. Pornind de la această premiză, Columb credea că se poate ajunge în Asia mai repede, navigând spre vest.
        În anul 1484, şi-a prezentat ideile lui João al II-lea, regele Portugaliei, cerând finanţare pentru o călătorie spre vestul Oceanului Atlantic. Propunerea sa a fost respinsă de către o comisie regală maritimă.Puţin timp după aceasta, Columb s-a mutat în Spania unde planurile sale au câştigat suportul unor persoane foarte influente, aranjându-se astfel o audienţă în 1486 la Isabella I, regina Castiliei.Tot în acest timp, a cunoscut-o pe Beatriz Enriquez, care a devenit apoi amanta sa şi mama celui de-al doilea fiu, Ferdinand Columb.
        În Spania, ca şi în Portugalia, comisia regală i-a respins planul. Cristofor Columb a continuat însă să caute ajutor şi, în sfârşit, în aprilie 1492 insistenţa sa a fost recompensată: Ferdinand al V-lea, regele Castiliei, şi regina Isabella au fost de acord să sponsorizeze expediţia.Contractul semnat menţiona că navigatorul devenea vicerege asupra tuturor teritoriilor descoperite şi în plus i se acorda o zecime din toate metalele preţioase descoperite sub jurisdicţia sa.
Prima călătorie – Descoperirea Americii:3 august 1492 – 15 martie 1493.Prima expediţie pleacă din portul Palos de la Frontera cu navele Santa Maria – de aproximativ 30 metri lungime care era sub comanda sa, Pinta şi Nina – două caravele mici de aproximativ 15 m lungime. Cele două nave mai mici erau comandate de către Martín Alonso Pinzón şi fratele său Vicente Yañez Pinzón şi cu 90 de oameni.
         Este ales pentru traversarea oceanului drumul alizeelor.Flotila menită marii descoperiri a ridicat ancora din portul Palos în zorii zilei de 3 august 1492. Călătoria lui Columb a cuprins următoarele etape: de la Palos la Insulele Canare (3 – 9 august); de la Insulele Canare la Insulele Bahamas sau Lucayas (8 septembrie – 12 octombrie); de la Insulele Bahamas la insula La Espanola, trecand prin Cuba (12 octombrie 1492 – 16 ianuarie 1493); de la La Espanola la Insulele Azore (16 ianuarie – 17 februarie); de la Insulele Azore la Lisabona (24 februarie – 4 martie); de la Lisabona la Palos (13 martie – 2 aprilie).La 12 octombrie 1492, la ora 2 noaptea, Rodrigo de Triana – un marinar de pe Pinta zăreşte pământul, descoperind astfel Lumea Nouă(America).
       Cristofor Columb ţinea simultan două jurnale la bord – unul real, dar secret, pentru uz personal, închis sub cheie, şi, în paralel, un altul, fictiv, destinat echipajului şi în care trecea distanţe mai mici decât cele parcurse în realitate, pentru ca marinarii să nu se sperie de marea depărtare de coastele spaniole. La 11 octombrie 1492, Columb nota: „Mâine vom zări pământ”. Şi, într-adevăr, la 12 octombrie 1492 caravelele acostară pe insula numită de băştinaşi Guanahani, făcând parte din arhipelagul numit astăzi Bahamas.
Miercuri, 19 septembrie 1492
Vreme liniştită. La orele 10 din această zi veni la Santa Maria un pelican, iar seara apăru un altul; ceea ce e un semn sigur de pământ apropiat.
Joi, 20 septembrie
Au prins în palme o pasăre care semăna cu un percăruş şi avea ghearele ca de pescăruş, dar era pasăre de râu şi nu de mare.
Vineri, 21 septembrie
Apăru la orizont atât de multă iarbă, încât părea că marea prinsese cheag. Marea era liniştită ca un fluviu şi aerul era cel mai bun din lume. Văzură o balenă, semn că se aflau aproape de pământ, deoarece aceste animale se găsesc totdeauna pe lângă coastă.
Marţi, 25 septembrie
Oamenii de pe Santa Maria şi cei de pe Nina se căţărară pe catarge şi pe sarturi şi cu toţii, într-un glas, afirmară că zăresc pământ. Şi mie mi se păru la fel. Cu toţii până noaptea târziu repetam că acela era pământ.
Sambătă, 29 septembrie
Aerul era atat de proaspăt şi de plăcut, încât nu mai lipsea decât să auzi cântecul privighetorii şi marea era liniştită ca un fluviu.
Vineri, 5 octombrie
Marea era liniştită. Aerul, foarte curat şi călduţ: iarbă, deloc; multe păsări, mai ales pescăruşi şi mulţi peşti zburători căzură pe corabie.
Luni, 8 octombrie
Apăru iar iarbă din aceea, dar proaspătă şi multe păsărele de câmp care zburau către sud-vest, ciori, raţe sălbatice şi un pelican.
Miercuri, 10 octombrie
Oamenii se plâng de lungimea călătoriei care li se pare cu totul greu de îndurat.
Joi – Vineri, 11 – 12 octombrie
Oamenii de pe caravela Pinta zăriră o trestie şi un baston, pescuiră un alt baston încrustat, pe cât părea cu fierul şi văzură încă o bucată de trestie şi iarbă, nu din aceea obişnuită, ci din cea care mijeşte pe pământ şi o tăbliţă. Cei de pe caravela Nina văzură alte semne de pământ şi un trunchi de mărăcine plin cu fructe roşii. Cu aceste semne toţi se simţiră uşuraţi şi se înveseliră.Pământul îl văzu cel dintâi un marinar care se numea Rodrigo de Triana, deşi amiralul la 10 noaptea, stând pe puntea înaltă a pupei, văzuse o lumină, şi oricât de nedesluşit era lucrul, nu cuteză să afirme că ar fi pământ.
       Marinarii rostiră Salve Regina iar amiralul le spuse să fie atenţi la apariţia pământului, şi celui dintâi care îi va spune că vede pământ îi va dărui imediat o tunică de mătase; fără a mai pune la socoteală celelalte recompense pe care suveranii i le făgăduiseră, adică zece mii de maravedis de pensie perpetuă.La două după miezul nopţii apăru pământul de care se aflau la o depărtare de aproape două leghe. Coborâră toate velele şi înaintară numai cu vela mare, fără cele mici şi zăbovind până la ziuă, într-o vineri, când ajunseră pe o insuliţă dintre Lucaie (azi Bahamas), care în limba indigenilor se numeşte Guanahani.
       Atât regele cât şi ceilalţi ai săi umblau goi cum îi născuseră mamele lor, şi la fel şi femeile, fără nicio ruşine. Cat despre pământ, e cel mai bun. Solul e ridicat, pe munţii cei mai înalţi s-ar putea ara pământul cu boii şi peste tot se intind văi şi câmpii cultivate. În întreaga Castilie nu e un ţinut care să i se poată compara în frumuseţe şi rodnicie. Copacii din acel ţinut conţineau sucuri atât de puternice încât frunzele îşi pierdeau culoarea lor verde şi deveneau negre.
        Locuitorii sunt toţi frumoşi şi nu plăpânzi şi slabi. Nu au arme, n-au spirit războinic, umblă goi şi lipsiţi de apărare şi sunt atât de sperioşi că adunaţi o mie n-ar putea să stea şi să înfrunte pe trei dintre oamenii mei. Sunt înclinaţi să se supună şi să muncească, să semene şi să facă tot ce-ar fi de trebuinţă. De aceea, să-i folosim spre a ridica sate şi cetăţi, să-i învăţăm să se îmbrace şi să-i îndemnăm apoi să deprindă obiceiurile noastre…

Surse:

http://www.rador.ro/2014/10/12/documentar-ziua-nationala-a-spaniei-ziua-hispanitatii/

http://www.istorie-pe-scurt.ro/cristofor-columb-cel-care-a-redescoperit-america/

https://istoriiregasite.wordpress.com/tag/cristofor-columb/

https://www.historia.ro/sectiune/portret/articol/cum-a-descoperit-columb-america

https://radioromaniacultural.ro/documentar-525-de-ani-de-la-descoperirea-americii-de-catre-cristofor-columb/

Alte articole găsiţi aici.

Nicolae Uszkai

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here