12 mai în istorie

12 Mai - date istorice

0
181

istorie12 Mai – date istorice

12 Mai -Știați că la data de 12 mai 113, la Roma a fost inaugurată Columna lui Traian?

Potrivit Mediafax, în anul 1907, s-a născut actriţa americană Katherine Hepburn, laureată de patru ori a premiilor Oscar pentru cea mai bună actriţă („Morning Glory”. Si pentru  „Ghici cine vine la cină”; „Leul în iarnă”; „Pe lacul auriu”).

Abolirea privilegiilor feudale

Ziua de 12 mai 1848 a rămas întipărită în istoria românilor ca fiind momentul în care revoluţionarii moldoveni emigranţi au elaborat, la Braşov. Programul în şase puncte, intitulat „Prinţipiile noastre pentru reformarea patriei”. Care preconiza abolirea privilegiilor feudale şi exprima dezideratul unirii Moldovei şi Ţării Româneşti „într-un singur stat neatârnat românesc”.

În anul 1884, s-a stins din viață compozitorul ceh Bedrik Smetana

Autorul operei „Mireasa Vândută” şi al celebrului poem simfonic „Vltava”, iar în anul 1933 a murit scriitorul român Eugeniu Botez (Jean Bart-psedonimul literar). De numele căruia se leagă operele Jurnal de bord sau Prinţesa Bibiţa.

In aceasta zi s-a născut Constantin Ciopraga, critic şi istoric literar, membru de onoare al Academiei Române („Nisipul”). Iar în 1949 s-a născut Anghel Mora (numele său adevărat Mihai Diaconescu) regizor de film, scenarist, actor, poet şi cântăreţ folk.

In aceasta zi a murit cantareata suedeza Monica Zetterlund

Pe data de 12 mai 2005, a încetat din viață actriţa şi cântăreaţa suedeză Monica Zetterlund, iar în 2008 a plecat la ceruri scriitorul Pop Simion („Criza de timp”, „Pieton în Cuba”, „Luptătorul fericit şi iubirea lui pătimaşă”, „Bestiariu”, „Fotograful de îngeri”).

Potrivit aceleiași surse, anul 2009 stă sub semnul trecerii în neființă a dramaturgului, actorului și regizorului francez Roger Planchon. Cel care în 1952 a înființat Le Théâtre de la Comédie din Lyon. Iar din 1957 a condus Le Théâtre de la Cité, care a devenit ulterior Le Théâtre national populaire din Villeurbane.

În anul 2009 s-a stins din viață criticul de teatru Margareta Bărbuţă, recompensată, în 2002, cu premiul UNITER pentru întreaga activitate.

Alexandra G.

Jurnal Spiritual

V-ar mai putea interesa şi:

14 martie 1879 – s-a născut Albert Einstein

8 decembrie 1876: S-a născut scriitoarea Hortensia Papadat-Bengescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.