110 ani de la nașterea lui Christian Dior, primul designer care și-a luat licență în sfera afacerilor de modă

0
485
Christian DiorChristian Dior este unul dintre cei mai cunoscuți creatori de modă ai secolului XX și primul designer care și-a luat licență în sfera afacerilor de modă.

S-a născut la 21 ianuarie 1905, în Granville, un mic oraș din provincia franceză Normandia. A locuit aici până la vârsta de cinci ani, când întreaga lui familie s-a mutat la Paris. Cu toate că era pasionat de artă și își exprimase interesul de a deveni arhitect, la insistențele părinților a studiat științele politice. În 1928, după absolvire, sprijinit financiar de tatăl său, Christian Dior își deschide o mică galerie de artă. Este nevoit să o închidă însă în 1931, anul în care afacerea tatălui său dă faliment, scrie Agerpres.

După satisfacerea stagiului militar, în 1935, s-a mutat la Roma și a început să se întrețină din vânzarea de schițe.

A desenat modele de rochii și pălării, creatorii preferând la început schițele sale de pălării în defavoarea celor de îmbrăcăminte.

Revenit la Paris, în 1938 a fost angajat ca designer de casa de modă a creatorului Robert Piguet.

La începutul celui de-al Doilea Război Mondial, a fost încorporat în sudul Franței; apoi în 1941 s-a întors la Paris și a fost angajat de designerul Lucien Lelong. În 1946, și-a deschis propria casă de modă, aprovizionată cu metraje de la firma lui Marcel Boussac, cu care colabora.

Prima colecție semnată Christian Dior, intitulată ”New Look”, a apărut în 1947.

Din acel moment, Christian Dior avea să cunoască faima în lumea modei. El a readus totodată Parisului bine-meritatul nume de ”Capitală a modei”. Christian Dior a gândit noi linii și modele care să fie în egală măsură feminine și seducătoare; a devenit un nume alăturat calității și bunului gust; s-a aflat multă vreme în topurile preferințelor publicului consumator.

Tot în 1947, lansează și primul parfum din istoria casei Dior — “Miss Dior”. Designerul de modă și-a botezat faimosul parfum ”Miss Dior” în onoarea surorii sale mai mici, Catherine. Ea a fost luptătoare în Rezistența franceză și mare iubitoare de flori.

În 1953, Yves Saint-Laurent, cel care avea să devină un alt creator de modă faimos al secolului XX, a fost angajat ca asistent personal de Christian Dior. După moartea subită a lui Dior, la 24 octombrie 1957, Yves Saint Laurent a preluat afacerea, ca designer principal al Casei Dior, continuând calea succesului, pentru ca ulterior să-și deschidă propria casă de modă.

Numele Dior s-a asociat cu numeroase alte produse, precum parfumurile (Miss Dior, Dune, Dolce Vita, Diorella, Dioressence, Diorissimo, J’adore ș.a.), farduri și cosmetice, bijuterii, încălțăminte și accesorii din piele, haine pentru bărbați.

Împreună cu asociatul său Jaques Rouet, Dior este primul creator de modă care și-a luat licență în sfera afacerilor de modă: pentru producerea și vânzarea de blănuri, șosete, cravate, parfumuri și alte produse fabricate în centre de producție separate.

Christian Dior a încetat din viață la 24 octombrie 1957, la Montecatini, în Italia. 

El a murit la vârsta de 52 de ani, în urma unui atac de cord. A fost înmormântat în cimitirul din Callian, Franța.

Din 1990, Casa Dior a intrat în componența trustului de produse de lux ”Moët Hennessy Louis Vuitton” (LVMH).

Creațiile de modă purtând marca Dior au fost reprezentate de-a lungul vremii de personaje faimoase din lumea modeling-ului (Cindy Crawford, Elle McPherson, Kate Moss ș.a.). Ele au fost alese totodată spre a fi purtate, pentru cele mai deosebite ocazii, de staruri de la Hollywood. Creațiile Dior au putut fi admirate astfel la ceremonii de decernare a Premiilor Oscar, la gala premiilor Emmy sau la gala Golden Globe.

 Ana Grama

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here