1000 de minuni arhitecturale – Franţa (II)

0
187

Franta – minuni arhitecturale

Notre-Dame, Strasbourg

Franta - strasbourgMănăstirea de măicuţe şi-a câştigat faima prin faţada sa cu două turnuri ridicată de Erwin von Steinbach (cea 1244-1318), care împreună cu rozeta sa mare formează una dintre cele mai mari minunăţii ale arhitecturii şi chiar şi Goethe a celebrat-o în oda sa renumită „Despre arhitectura germană”. Naosul ridicat începând cu anul 1225 prezintă o arhitectură perfectă, care urmează sistemul gotic.

Castelul din Chantilly, Franta

Castelul este situat pe o insulă mică mijlocul unui lac artificial. Aşezarea medievală a fost extinsă în secolul al XVI-lea mai târziu restaurată de mai multe ori. Uriaşul parc al castelului Chantilly este un dintre cele mai celebre din Franţa, muzeul Condé adăposteşte scrieri celebre precum „Tres Riches Heures” a fraţilor von Limbul din secolul al XV-lea şi o biblie Gutenberj.

Notre-Dame, Noyon

Biserica ridicată între 1157 şi 1221 este alături de Sens şi Laon una dintre primele catedrale gotice din Franţa. Cât de repede s-a cultivat arhitectura catedralelor franceze se poate citi minunat în cochiliile dublu stratificate ale transeptului cu coloanele sale subţiri, tipare şi profiluri. În plus catedrala din Noyon este una dintre puţinele construcţii ale goticului timpuriu cu faţada finisată cu două turnuri.

Mănăstirea cisterciană, Chiry-0urscamp

Din mănăstirea Ourscamp întemeiată în anul 1129 mai stau în picioare doar câteva porţiuni. Un lucru curios este că partea de est a bisericii a fost intenţionat adusă în stadiul de paragină de azi de proprietarul ei de atunci, care avea o mare admiraţie pentru ruinele romantice.

Abaye de Royaumont, Asnieres-sur-Oise

 Tânărul rege Ludovic al IX-lea (1214-1270) a fost cel care a comandat, în anul 1226, construcţia bisericii şi mănăstirii şi chiar ar a contribuit el însuşi la construit. Şi mai târziu, Ludovic s-a retras deseori la mănăstirea cisterciană. Reputaţia acestui rege este recunoscută şi azi în clădirile maiestuoase.

1000 de minuni arhitecturale

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.