10 lucruri despre câini pe care nu le știai

0
644

Se pare că și câinii stabilesc trenduri. Clive Wynne, specialist în domeniu la Universitatea din Arizona vorbea, într-un interviu, despre câini ca un accesoriu la moda. El recomandă să ne alegem animalul de companie după personalitatea acestuia, nu după direcțiile impuse de modă. Achiziționați doar ca accesoriu,  în majoritatea cazurilor, aceștia sunt uitați de stăpânii lor în scurt timp. El dă exemplul rasei Chihuahua, nu de mult iubită, dar astăzi, abandonată în adăposturile din Arizona, menționează site-ul http://researchmatters.asu.edu/.

cainiNasul câinilor este unic.

Știm că mirosul lor este mult mai dezvoltat decât cel uman și că dacă sunt puși să  găsească diferite substanțe chimice, precum explozibili sau stupefiante, reușesc cu succes, în 90% din cazuri. Cercetătorii au încercat să fabrice un nas artificial asemănător cu cel al câinilor. Rezultatul a fost sub așteptări. Nasul artificial a fost capabil să identifice aceleași substanțe în proporție de doar 50%.

O pictură rupestră care se pare că datează de acum șapte mii de ani, descoperită în munții Tassili n’Ajjer din Algeria înfățișează câini domesticiți, implicați în diferite ritualuri.

picturaNimeni nu știe exact de când oamenii au domesticit câinii. Estimările variază de la 10.000 la 130.000 de ani în urmă. Conform specialiștilor în domeniu este dificil de diferențiat fosila unui câine de cea a unui lup. Clive Wynne subliniază faptul că majoritatea lupilor de azi au dimensiuni mai mici decât strămoșii lor, în timp ce câinii de talie mică sunt specifici erei mederne.

Oricât de ciudat ar părea, se pare că unul din motivele pentru care oamenii au  domesticit câinii a fost pentru a fi consumați ca hrană.  Această practică este cunoscută în Europa secolului XX. În zilele noastre singura țară europeană în care este legal consumul de câini este Elveția.

Atașamentul stăpânilor față de câinii lor datează încă de acum 12.000.

În  Einan, Israel a fost descoperit un mormânt care ne înfățișează un câine înmormântat alături de stăpânul său. Cele două fosile sunt expuse la Muzeul din Ma’ayan Baruch, Israel.

caini2Unele dintre cele mai dense populații de câini trăiesc în jurul depozitelor de deșeuri. De fapt, mai mult de 80%  din câinii de pe Pământ trăiesc astăzi ca necrofagi. Doar o minoritate sunt răsfățați de familii ca animal de companie.

Strămoșii câinilor de azi, conform specialiștilor, sunt lupii din deșertul Negev, situat în sudul Israelului. Lupii de aici sunt animale nocturne și se hrănesc în mare parte cu deșeuri, animale moarte dar și cu produse agricole.

Cercetătorii au descoperit o secvență genetică în apropierea genei numită WBSCR17, care diferă foarte mult între lupi și câini. Dacă la oameni aceasta produce sindromul Williams-Beuren, asociat cu sociabilitate extremă, specialiștii spun că tocmai datorită acestei gene câinii, spre deosebire de lupi, sunt mai prietenoși și pot fi domesticiți.

În conformitate cu American Pet Products Association, iubitorii de câini din SUA au cheltuit mai mult de 53 miliarde de dolari pentru tovarășii lor în 2012.

Emanuela P.

Jurnal Spiritual

V-ar mai putea interesa şi aceste articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here