1 martie – „Ziua Forţelor pentru Operaţii Speciale”

0
267

1 martie – „Ziua Forţelor pentru Operaţii Speciale” . Forţele pentru operaţii speciale moderne au fost înfiinţate în Armata României la 1 martie 2003, când a luat fiinţă Batalionul 1 Forţe Speciale, iar la 25 octombrie 2011 s-a înfiinţat Brigada 6 Operaţii Speciale „Mihai Viteazul”.

         Începând cu anul 2004 s-au derulat numeroase activităţi de instruire în comun cu structurile similare din armatele ţărilor membre ale NATO, iar militarii au participat la exerciţii organizate în ţară şi în străinătate.

         Din anul 2006, militarii din FOS au luat parte la misiuni în Afganistan, în general împreună cu cei ai detaşamentelor din forţele armate ale SUA. Misiunea de bază a subunităţilor FOS româneşti a fost şi continuă să fie asistenţa militară în sprijinul structurilor de forţe speciale afgane. În anii de prezenţă în Afganistan, militarii şi-au demonstrat competenţele şi spiritul de sacrificiu, personalul FOS primind peste 400 de medalii, ordine, decoraţii şi distincţii americane.

         Structurile FOS sunt încadrate cu militari selectaţi şi antrenaţi astfel încât să facă faţă efortului fizic prelungit. Aceasta, în medii solicitante din punct de vedere psihic, folosind echipamente specifice şi tactici adecvate.  Despre misiunile lor se ştiu puține lucruri în spaţiul public. Probabil, așa este cel mai bine, fiindcă misiunile lor implică foarte multă discreție și se bazează pe fapte, nu pe vorbe. Unul dintre atuurile lor este că pot înfrunta oricând, oriunde, orice fel de pericol.

       Operatorii FOS sunt luptători puternici, curajoşi, inteligenţi, rezistenţi la eforturi extreme fizice şi psihice. Sunt tenace, perseverenţi, agili, animaţi de spiritul perfecţiunii. Gradul de risc ridicat al acţiunilor lor este acoperit cu deprinderi temeinice de acţiune în spaţiul aerian, terestru şi maritim. Aceasta prin capacitatea de paraşutare în condiţii speciale. Au capacități de înot şi scufundare, alpinism şi traversarea zonelor urbane.

        Luptătorii sunt dotaţi cu elemente de armament şi echipamente performante, compatibile cu dotările structurilor similare ale statelor membre NATO. Structurile de operaţii speciale îşi bazează puterea pe surpriză, viteza de acţiune, ingeniozitate, mobilitate. Se bazează și pe flexibilitate, înţelegerea mediului de acţiune din punct de vedere cultural şi lingvistic.

       Militarii din Forţele pentru Operații Speciale nu obișnuiesc să se laude cu misiunile neștiute pe care le îndeplinesc în teatrele de operații. Însă camaraderia, spiritul de corp, coeziunea grupului și acțiunile solicitante, desfășurate de cele mai multe ori departe de pământul românesc, vorbesc în numele lor.

          La data de 1 iunie 2018, în subordinea directă a CFOS, s-a înfiinţat Şcoala de Aplicaţie a Forţelor pentru Operaţii Speciale. S-a înființat prin implementarea proiectului demarat în anul 2017, ca parte a programului de modernizare a FOS. Scopul a fost organizarea şi desfăşurarea, pe teritoriul României, a primului curs de calificare FOS. Acesta era similar „Beretelor Verzi” SUA. Din 180 de candidaţi, un procent de 30% a absolvit cursul în luna iulie 2018. Aceasta, la finalul unui exerciţiu integrator cu trupe în teren desfăşurat la Mangalia. Au  constituit prima promoţie de operatori FOS calificaţi pe teritoriul României, după model american. Cu această ocazie, comandantul Comandamentului NATO pentru operaţii speciale, NATO Special Operations Headquarters (NSHQ), viceamiralul (SUA) Colin Kilrain a vizitat Ministerul Apărării Naţionale exprimându-şi aprecierea pentru excelentele relaţii de cooperare existente între FOS din Armata României şi structurile similare din SUA, respectiv NSHQ.

         La Mulţi Ani, tuturor militarilor  Forţelor de Operaţii Speciale, oriunde s-ar afla!

Surse:

http://rft.forter.ro/actualitate/8915/autoevaluarea-activit%C4%83%C5%A3ii-militarilor-brig%C4%83zii-6-opera%C5%A3ii-speciale

https://monitorulapararii.ro/fortele-pentru-operatii-speciale-in-anul-2018-1-8946

https://www.armataromaniei.ro/blog/61611/comandamentul-for%C5%A3elor-pentru-opera%C5%A3ii-speciale

https://www.armataromaniei.ro/fb-domenii/fos

Alte articole găsiţi aici.

Nicolae Uszkai

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here