1 mai – Ziua internaţională a muncii

0
68

1 mai – Ziua internaţională a muncii. În fiecare an la 1 Mai se sărbătoreşte, începând din 1889, în peste 80 de ţări, Ziua internaţională a muncii. Ziua de 1 Mai nu a fost aleasă întâmplător. Revoluţia industrială, la nivel global, a însemnat introducerea unor maşini şi utilaje noi care funcţionau încontinuu. Se muncea în condiţii grele timp de 10-16 ore pe zi. Prin urmare, spre sfârşitul secolului al XIX-lea clasa muncitoare a început să ducă o luptă constantă pentru a obţine ziua de lucru de opt ore.

         În 1884, în încercarea de a le face muncitorilor viaţa mai uşoară, în cadrul convenţiei naţionale de la Chicago, Federaţia Organizaţiilor Meşteşugăreşti şi a Uniunilor Sindicale (care a devenit mai târziu Federaţia Americană a Muncii) a iniţiat introducerea unei rezoluţii care stipula ca opt ore să constituie ziua legală de muncă de la şi după 1 mai 1886. În anul următor, Federaţia şi-a reiterat proclamaţia declarând că va fi susţinută de greve şi demonstraţii.

          La 1 mai 1886 peste 300 000 de muncitori de pe tot cuprinsul Statelor Unite au mărşăluit pentru a-şi susţine cauza, fiind prima dată când a fost sărbătorită ziua de 1 Mai. Cea mai mare demonstraţie a avut loc la Chicago, unde au participat 90.000 de muncitori, dintre care circa 40.000 se aflau în grevă. Însă, trei zile mai târziu, în Piaţa Heymarket din Chicago, unde numărul greviştilor ajunse la peste 65 000, lucrurile au escaladat şi poliţia a intervenit cu brutalitate.S-au înregistrat morţi şi răniţi.

        În 1889, Congresul Internaţionalei a II-a a decretat 1 Mai ca Zi internaţională a muncii, în memoria victimelor grevei generale din Chicago.Primele manifestaţii au avut loc în 1890, atât în SUA, cât şi în principalele ţări europene. De atunci, an de an, în această zi muncitorii au prilejul să-şi exprime public cererile privitoare la condiţii mai bune de muncă.

         În România, data de 1 mai, Ziua Muncii, a fost sărbătorită prima dată în 1890, în timpul domniei lui Carol I. În perioada comunismului, de 1 Mai erau organizate manifestații propagandistice de amploare pe marile bulevarde și pe stadioanele din toată țara. Mii de oameni care purtau ținute festive defilau pe străzile marilor orașe.

              După căderea comunismului,românii au renunțat la festivitățile propagandistice de 1 Mai. Ziua a fost, însă, marcată prin organizarea de evenimente sociale, în aer liber.Astfel, în această perioadă a anului oamenii își organizează mini-vacanțe la mare sau la munte, sau merg la picnic pentru a face grătare în aer liber, alături de prieteni și familie. 1 mai a devenit, în aproape toată lumea, Ziua Internațională a Muncii. Există și excepții, de exemplu Australia, Elveția și Statele Unite, unde 1 mai nu este o sărbătoare oficială. În majoritatea țărilor vest europene, ziua de 1 mai este zi liberă.

Surse:

http://www.bzv.ro/1-mai-ziua-internationala-a-muncii-care-este-semnificatia-acestei-zile-23584

https://www.manager.ro/articole/alexandra-stanescu-105/puntea-muncii-36073.html

https://www.libertatea.ro/stiri/1-mai-ziua-muncii-ce-semnificatie-aceasta-sarbatoare-2230479

http://www.ziare.com/social/sarbatoare/1-mai-ziua-internationala-a-muncii-cand-si-cum-a-aparut-aceasta-sarbatoare-1463781

Alte articole găsiţi aici.

Nicolae Uszkai

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.