1 iulie – Ziua muzicilor militare în România

0
180

1 iulie – Ziua muzicilor militare în România. Prima fanfară militară a fost înfiinţată la Iaşi, la 1 iulie 1831, în cadrul „Strajei Pământeşti”.

În 1864, în cadrul administraţiei centrale a Ministerului de Război, a luat fiinţă o secţie specială ce avea în subordine toate fanfarele militare. Secţia a stat la baza constituirii ulterioare a Inspectoratului Muzicilor Militare.În 1867, în cadrul Ministerului de Război se instituie funcţia de „inspector general al muzicilor militare”, funcţie în care este numit căpitanul Eduard Hübsch.
În cei aproape 30 de ani cât Hübsch a fost inspector al muzicilor militare au fost elaborate regulamentele speciale destinate formaţiilor de fanfară şi s-a asigurat muzicilor militare un nou statut în cadrul oştirii.
    În perioada de după războiul de independenţă s-a hotărât ca la fiecare regiment de dorobanţi să se constituie câte o muzică militară sub denumirea de „fanfară”. Începând cu 26 mai 1895, la conducerea muzicilor militare, în funcţia de inspector, este numit Iosif Ivanovici, autorul celebrului vals „Valurile Dunării”. Ivanovici a înzestrat muzicile militare cu instrumente noi, a introdus un repertoriu valoros şi divers, sprijinind în acelaşi timp activitatea de pregătire a viitorilor instrumentişti militari.
       La 10 octombrie 1936 a fost înfiinţată „Şcoala elevilor muzicanţi militari”, instituţie menită să asigure pregătirea şi formarea personalului muzicilor militare. La 10 decembrie 1941, Inspectoratul Muzicilor Militare a fost restructurat, funcționând, în continuare, pe lângă Direcția Superioară a Infanteriei, sub denumirea Serviciul Muzicilor Militare. La 25 martie 1949, acesta s-a transformat în Secția Muzicilor Armatei, iar în 1965, în Inspectoratul General al Muzicilor Militare, ulterior — Inspectoratul General al Muzicilor Militare (1 mart. 1990). La 15 octombrie 2001 a devenit Serviciul Muzicilor Militare.
        În paralel cu perfecţionarea organizatorică şi în plan profesional a muzicilor militare, la 15 iunie 1954 a luat fiinţă Muzica Reprezentativă a Armatei, formaţie de referinţă în viaţa culturală a armatei şi a ţării. Condusă de doi ofiţeri-dirijori şi având în compunere 70 de subofiţeri-instrumentişti, formaţia poate interpreta creaţii ce acoperă genuri muzicale diverse, cum sunt: marşuri, suite, concerte, uverturi, simfonii, opere, jazz, muzică uşoară şi folclor muzical naţional.
       Serviciul Muzicilor Militare a sărbătorit, în 1 iulie 2016, 185 de ani de existență, punând alături foști ofițeri și subofițeri ai armei, precum și actualii ei slujitori. După nouă ani, colonelul Valentin Neacșu, șeful Serviciului Muzicii Militare și inspectorul Armei Muzică Militară, a predat ștafeta noului comandant, colonelul Aurel Gheorghiță.

La mulţi ani tuturor celor ce activează sau au activat în muzica militară românească!…

Surse:

https://www.mapn.ro/cpresa/continuarearhiva.php?id=3067

http://www.ziare.com/stiri/mapn/fanfara-militara-implineste-181-de-ani-1176181

http://www.romania-actualitati.ro/muzica_militara_romaneasca_183_de_ani_de_la_aparitie-77409

https://www.romaniaregala.ro/jurnal/ceremonie-dedicata-impliniri-a-185-de-ani-de-la-infiintarea-muzicii-militare/

Alte articole găsiţi aici.

Nicolae Uszkai

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here