07 Aprilie. Pomenirea celui dintre Sfinți, Părintelui nostru Gheorghe Mărturisitorul

0
122
 0704_Sfântul Ierarh Gheorghe Mărturisitorul_Episcopul MitileneiAcest Cuvios, Părintele nostru Gheorghe, iubind din tinerețe pe Hristos, a ales viața monahală și a trăit pe vremea dreptcredincioșilor împărați Constantin și Irina, ocrotitorii celui de al șaptelea Sinod a toată lumea, trăind el până pe vremea lui Leon Armeanul, înnoitorul luptei împotriva Sfintelor icoane.

Și săvârșind tot felul de bunătăți, fericitul Gheorghe a câștigat, ca nimeni altul, smerita cugetare și milostenie. El era foarte milostiv și da cu îndestulare, săturând pecei sărmani. Iar pentru multa lui înfrânare, s-a făcut părtaș cu îngerii. El, făcător de minuni s-a arătat, pe bolnavi, tămăduind și gonind duhurile. Drept aceea, s-a învrednicit să fie înălțat  la scaunuldin mitropolia insulei Lesbos, în cetatea Mitilene. Acolo, a strălucit cu mărturisirea dreptei credințe, până la adânci  bătrâneți.

Că, și mai înainte de a lua împărația acel Leon Armeanul, care a a înnoit lupta împotriva icoanelor, s-au făcut oarecare semne în cetatea Mitilene. Ele  prevesteau tulburările Bisericii lui Hristos și izgonirea Sfântului mitropolit Gheorghe, ce avea să vină.

Deci, cel mai sus pomenit Leon, ajugând la împărăție, a ridicat prigonire asupra Bisericii lui Dumnezeu. El a chemat la Constantinopol pe mulți episcopi. Chemat  fiind și Cuviosul Gheorghe, acela s-a arătat viteaz ostaș al lui Hristos, ciruind cu multă înțelepciune, pe vrăjmașii Sfintelor icoane, pe unii i-a făcut chiar să-și recunoască rătăcire. Dar nesuferind mustrările Cuviosului, împăratul, l-a izgonit pe el în Cherson și a petrecut acolo, în surghium toate celelalte zile ale vieții lui.

Iar sosind vremea mutării lui din viața aceasta, s-a arătat pe cer o stea luminoasă, vestind fericitul sfârșit al Sfântului. Ca o lumină fiind în lume, cât s-a aflat în viață, prin cuvintele și faptele lui cele bune a fost proslăvit. Fiind și  de Dumnezeu, prin steaua luminoasă de la fericitul său sfârșit. Cuviosul Mitropolit al Mitileniei s-a mutat la Domnul, în surghiun, ca un nebiruit mărturisitor al dreptei credințe. Dumnezeului Nostru slavă!

„Proloagele, volumul II” 

Jurnal Spiritual 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.