Zâmbetul ca stil de viață

0
288

copilas frumosPentru o literatură simplistă, idealistă, zâmbetul este apanajul mamelor. De fapt, nu este așa. Zâmbetul este o artă. Și aș spune că devine o capacitate.

Din punct de vedere a științei care studiază semnele întrebuințate în cadrul vieții sociale, zâmbetul indică deschidere, empatie, recunoștere, bunătate, căldură sufletească, seninătate. Doi oameni care își zâmbesc își transmit toate aceste stări, trăiri. Părinții care zâmbesc cresc copii care zâmbesc vieții.

Un zâmbet nu reprezintă doar modalitatea prin care arătăm că ceva anume ne face plăcere, un indicator al fericirii. Zâmbetul are un rol social mai important decât ne putem imagina, un simplu surâs influenţând în măsură destul de mare felul în care suntem percepuţi din cei din jur.

Zâmbetul sincer

Oamenii au mai multă încredere într-o persoană care zâmbeşte, considerând automat că aceasta este generoasă şi înţelegătoare. Un studiu din 2007, realizat în Marea Britanie de psihologul Marc Mehu, a arătat că un surâs catalogat ca fiind sincer, aşa-numitul zâmbet „Duchenne“, declanşează dorinţa de a ne încrede în persoana care ne gratulează cu un asemenea gest de bunăvoinţă. Zâmbetul arată că suntem mai dispuşi la cooperare şi că putem fi abordaţi cu succes pentru a ne implica în rezolvarea unei probleme.

Zâmbetul vinovat

Un zâmbet îi face pe cei din jur să fie mai îngăduitori atunci când încălcăm reguli sociale general acceptate. În această situaţie, contează ca zâmbetul să fie înţeles ca o scuză sau o încercare de a cere iertare pentru neplăcerea produsă. O cercetare condusă de psihologii La France şi Hecht în 1995 a arătat că avem tendinţa de a fi mult mai indulgenţi cu persoanele care schiţează un zâmbet după ce greşesc, spre deosebire de modul în care reacţionăm atunci când nu există un astfel de răspuns din partea „vinovatului“ descoperit.

Zâmbetul tău îi poate bucura pe ceilalți

Persoanele apropiate sufletului tău rezonează cu starea ta de spirit. Dacă eşti supărat, fără poftă de viaţă, cu siguranţă le vei transmite această proastă dispoziţie celor care se află în preajma ta.

Atunci când cineva drag îţi face o surpriză, aşteaptă, în mod cert, să îţi citească bucuria pe chip. O mulţumire verbală nu poate egala un zâmbet sau un chip luminat de fericire. De aceea, trebuie să arătăm familiei, prietenilor cât de mult îi apreciem, chiar şi atunci când suntem trişti. În acest fel, le dovedim faptul că ei au puterea de a ne înveseli, indiferent de ceea ce se întâmplă.

Zâmbetul este o comoară pentru sistemul nervos

Numeroase studii realizate în ultimii ani au demonstrat faptul că zâmbetul influenţează starea psihică a oamenilor. Muşchii faciali care declanşează zâmbetul trimit o serie de semnale pozitive creierului. Astfel, sunt activate emoţiile legate de starea de fericire, chiar şi atunci când schiţăm un zâmbet care pare a fi uşor forţat.

Zâmbetul care relaxează

Chiar dacă pare greu de crezut, putem să ne inducem o stare de bine atunci când suntem supăraţi sau deprimaţi prin simpla exersare a zâmbetului. Bineînţeles, nu este o regulă care se aplică indiferent de situaţie, dar funcţionează, dacă luăm în considerare concluzia la care a ajuns omul de ştiinţă  Matthew E.Ansfield în 2007.

Zâmbetul ne face mai atrăgători

În general, persoanele care zâmbesc sunt considerate mai atrăgătoare, dar acest lucru se schimbă atunci când zâmbetul este folosit pentru a ne apropia de o persoană necunoscută. Zâmbetul, prin definiție, este normă lingvistică de viață, de iubire.

Se știe că ființa umană este o ființă de relație. Are nevoie să fie acceptată de cineva. Astfel, în primii ani de viață ai copilului, mama trebuie să zâmbească mereu.

Veselia vindecă – Zâmbește!

Editat Brîndușa Dediu

[twitter style=”horizontal” float=”left”] [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”]        [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

Banner 2 la suta

LĂSAȚI UN MESAJ