Vitamina C – efecte și beneficii

0
52

vitaminac

Vitamina C este un antioxidant puternic care protejează organismul împotriva radicalilor liberi, susține arterele coronariene, fortifică sistemul imunitar, reduce perioada de vindecare a rănilor, ajută la producerea colagenului în țesutul conjunctiv, este implicată în metabolismul glucozei și al acidului folic. De asemenea, este o vitamină necesară la sinteza dopaminei, noradrenalinei și adrenalinei în sistemul nervos și în glandele suprarenale. Este o vitamină care permite regenerarea vitaminei E.
Corpul uman are nevoie de un aport continuu de vitamina C deoarece niciun organ nu își face rezerve, iar organismul poate rămâne rapid fără această substanță. Ființele umane (și toate primatele mari) sunt singurele viețuitoare ce nu își pot sintetiza vitamina C în corp. Majoritatea speciilor de animale și plante sintetizează ele însele vitamina C, așadar, pentru ele vitamina C nu este o vitamină.
Oamenii au înțeles de mult timp importanța și rolul plantelor alimentare și medicinale în furnizarea acestei vitamine. În trecut, ei utilizau scoarță de pin și vârfuri de conifere pentru menținerea sănătății. Alte alimente bogate în vitamina C sunt: citricele, cartofii, roșiile, conopida, varza de Bruxelles, broccoli, spanacul, ardei iute. Cât despre fructe, o întâlnim din plin în coacăze, papaya, pepene galben, măceșe, căpșuni, kiwi.
Pentru a o menține prezentă în organism la nivelurile optime, vitamina C trebuie luată de cel puțin două ori pe zi (din legume, fructe, sucuri, ceaiuri). Nu trebuie luată în doze mari, fiindcă poate cauza, printre altele, disfuncții digestive. Carența de vitamina C, însă, poate duce la apariția scorbutului, o formă de avitaminoză (printre cauze se numără malabsorbția cronică, iar printre efecte sunt oboseală, anemie, imunitate scăzută, gingivită etc.).
În procesul de preparare termică a legumelor este necesar ca durata de gătire să fie micșorată, iar apa folosită nu trebuie aruncată, pentru că vitamina C este hidrosolubilă. Această vitamină nu este distrusă prin fierbere, în măsura în care nu se prelungește foarte tare timpul dedicat pregătirii mâncării. Specialiștii susțin că cratițele de cupru distrug vitamina C.
Vitamina C este un nutrient esențial pentru viață.

Mihaela Mușetescu

[pro_ad_display_adzone id="95017"]