Vas unic din Epoca Bronzului la muzeul din Deva

0
50

vasÎncepând cu  data de 2 martie 2015,  Muzeul Civilizației Dacice și Romane Deva va găzdui un vas unic și vechi de peste 4.000 de ani.

Provenit din Epoca Bronzului, acest obiect a fost identificat în situl de la Șoimuș cu ocazia săpăturilor la autostrada Deva-Orăștie.

Conform http://www.agerpres.ro/, acest obiect din ceramică este un un vas-cuptor denumit de specialiști „pyraunos”, el putând fi descris mai simplu ca o „instalație” compusă dintr-o oală de mari dimensiuni căreia îi este atașată la partea inferioară o cameră de ardere, ce face corp comun cu vasul.

Datorită rarității sale, specialiștii muzeului sunt de părere că vasul-cuptor descoperit are o importanță majoră în cultura și istoria noastră. El este și singurul obiect de acest fel descoperit pe teritoriul României și ar putea fi reîntregit într-un laborator de restaurare.

„Denumit în literatura de specialitate și vatră portabilă sau vas pentru gătit portabil, acest tip de instalație este o categorie specifică epocii bronzului. Piesa în discuție, descoperită în timpul cercetărilor arheologice preventive de pe segmentul de autostradă Deva — Orăștie, în situl de la Șoimuș — ‘Teleghi’, se pare însă că a fost folosită în alte scopuri decât cele casnice. În susținerea unei asemenea ipoteze vin și reprezentările plastice ce decorează pereții vasului, reprezentări care luate în ansamblu ilustrează un personaj grotesc”, a declarat purtătorul de cuvânt al MCDR Deva, Daniel Iancu.

Menționăm că acest obiect arheologic poate fi vizitat de către publicul larg pe tot parcursul lunii martie, într-un loc special amenajat din cadrul muzeului de la Deva.

Alexandra Gîrbea

[twitter style=”horizontal” float=”left”] [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”]        [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

Baner asculta RJS

LĂSAȚI UN MESAJ