„Suntem aproape de ușa lui Pluto!”

0
138

Planeta Pluto a fost descoperită de astronomul Clyde Tombaugh la 18 februarie 1930. Denumită și planeta pitică, are un diametru aproximativ de 2.300 kilometri și se rotește în jurul Soarelui, pe o orbită cu o rază de  5,90 miliarde km în 248 ani tereștri.

plutoPână în anul 2006, planeta Pluto, denumită așa după zeul roman al  lumii de dincolo, Pluton, a fost considerată a noua planetă a Sistemului Solar.

Sonda NASA, denumită „Noi Orizonturi” și-a pornit călătoria acum nouă ani, înainte ca planeta Pluto să fie retrogradată la gradul de planet pitică. Misiunea ei este să studieze sistemul lui Pluto împreună cu satelitul său Charon, să adune informații despre compoziția atmosferică a  spațiului orbitei lui Pluto-formată în principal din azot și să facă fotografii.

Planetele pitice sunt o categorie numeroasă a sistemului planetar iar sonda NASA, este o primă oportunitate de a le studia de aproape, spun cercetătorii. Pluto este atât de mic și atât de departe de Pământ încât nici cele mai avansate telescoape nu au fost capabile să obțină informații detaliate despre acesta. Chiar și telescopul spațial Hubble a captat doar imagini neclare ale lui Pluto.

De la începutul misiunii sale sonda a călătorit peste cinci miliarde de kilometri pentru a ajunge la planeta Pluto. Pe măsură ce se apropie de Pluto,  sonda va fi monitorizată și fotografiată pentru ca cercetătorii să poată determina poziția ei în raport cu planeta, după cum explică  Mark Holdridge, de la Hopkins University, pentru BBC News. „Se vor efectua apoi manevre de corecție pentru a realinia traiectoria noastră cu traiectoria de referință, pentru a ne asigura că ne-am atins obiectivul – de a călători în sistemul lui Pluto” a spus acesta. Eventualele corecții inițiale ar putea fi făcute în luna martie a acestui an.

Odată ajunsă în apropierea lui  Pluto, Noi Orizonturi se va mișca cu o viteză de 14 km/h și are deja stabilit un program de lucru.

Este de așteptat ca sonda să se apropie cel mai mult de Pluto pe data de 14 iulie, în jurul orei 11:50 GMT, la o distanță de aproximativ 13.695 km de suprafața planetei.

Pluto este situat la o distanță de cinci miliarde de kilometri față de planeta noastră, iar sonda a avut nevoie de  nouă ani pentru a ajunge în apropierea sa. Pe 6 decembrie 2014 când oamenii de știință au „trezit” sonda, Alan Stern de la Southwest Research Institute, declara că „Suntem aproape de ușa lui Pluto!”. Sonda va aduna informații științifice despre pluto începând cu 15 ianuarie și va continua până la sfârșitul lunii iulie 2015.

Apoi sonda va fi redirecționată către un obiect și mai îndepărtat, centura Kuiper – numele dat domeniului de gheață ce înconjoară Sistemul Solar, unde spun cercetătorii, ar putea să existe și alte obiecte cerești asemănătoate lui Pluto.

Imaginile de înaltă definiție captate de sondă în această misiune vor fi disponibile pentru public în cursul acestui an.

Emanuela Popa

[twitter style=”horizontal” float=”left”] [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”]        [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

[pro_ad_display_adzone id="95017"]

LĂSAȚI UN MESAJ