Stresul cronic social distruge sistemul imunitar

0
45

Stresul cronic social afectează grav sistemul imunitar, anunță cercetătorii ruşi de la Institutul de Genetică și Citologie din Novosibirsk.

„Faptul că stresul cronic social, care este o stare extrem de bine cunoscută multor cetăţeni ruşi, are afecte nocive asupra organismului nu reprezintă o noutate. În cadrul studiilor efectuate, cercetătorii ruşi nu doar au confirmat experimental această teză, ci au descris detaliat mecanismele acestor efecte”, explică oamenii de știință.

La şoarecii de laborator, care au fost expuşi o perioadă destul de lungă la stres social, s-a remarcat dezvoltarea unor tulburări mixte anxios-depresive, însoţite de disfuncţii ale sistemului imunitar.

Stresul social cronic reprezintă un factor psihopatogen puternic. Stresul provoacă schimbări în activitatea multor sisteme, neurochimice ale creierului, inclusiv schimbări în expresia genelor. În consecință, se formează o tulburare psihoemoțională care se menţine o perioadă îndelungată, generând o serie de modificări în organism.

În mod special, s-a constatat că expunerea la stresul cronic social distruge sistemul imunitar, ceea ce la rândul său stimulează dezvoltarea unor tulburări patogene însoţite de creștere a metastazelor tumorilor maligne.

Ana Grama