Ştiaţi că… Cea mai mare pasăre din America este vulturul rege?

0
167

Ei bine, vulturul rege (Sarcoramphus papa) este o pasăre răpitoare impresionantă care îşi duce veacul în America de Sud şi Centrală. Acesta se distinge printr-o înfăţişare neobişnuită fiind predominant alb, cu picioare cenuşii, gheare lungi şi puternice, cu coada şi vârful aripilor negre de formă pătrată, cu capul şi gâtul multicolore, pe suprafaţa lor împletindu-se nuanţe de galben, portocaliu şi roşu, ochii îi sunt de culoarea paiului, iar privirea extrem de pătrunzătoare.

Pe de altă parte, vulturul rege nu este neapărat cea mai sociabilă pasăre, preferă să trăiască în grupuri de maximum 3 indivizi, departe de agitaţie. Astfel, pasărea îşi duce veacul mai degrabă în zonele liniştite şi dense ale pădurilor tropicale Americii Centrale şi de Sud, până la altitudini de circa 1200 m.

Mai mult decât atât, vulturul rege are o metodă inedită de apărare. De regulă, fiind mare şi puternic, nu are nevoie să se protejeze, însă, când este cazul, regurgitează leşurile, care emană un miros îngrozitor, încât prădătorii nu îndrăznesc să se apropie.

În ceea ce priveşte deplasarea, vulturul rege se deplasează lăsându-se purtat de curenţii de aer, care îl ajută să culiseze cu mai multă lejeritate. În acest fel, dată fiind dimensiunea sa impresionantă (de circa 80 cm, din vârful cozii până în creştet) şi greutatea pe măsură (aproximativ 4 kg), vulturul rege îşi păstrează energia.

Nu în ultimul rând, vulturul rege face parte din familia Cathartidae, fiind singurul supravieţuitor al genului Sarcoramphus.

Mădălina M.

LĂSAȚI UN MESAJ