Sfântul Ioan Botezătorul

0
47
ioanbotezatorul
24 IUNIE – Nașterea Cinstitului, Slăvitului Proroc, Mergătorului Înainte și Botezătorului Ioan

„Istorisirea nașterii Sfântului Ioan Botezătorul se găsește în Evanghelia lui Luca 1, 1-80

Scriptura împletită în calendar

Însemnate adevăruri scripturale au fost împletite în calendar. Să luăm, de pildă, cuvintele Sfântului Ioan Botezătorul privitoare la legătura sa cu Iisus: „Aceluia se cade a crește, iar mie a mă micșora” (In 3, 30). Ziua nașterii lui Iisus a fost statornicită la 25 decembrie, dată aflată la începutul solstițiului de iarnă, după care zilele încep să crească. Deci Iisus, Lumina, a venit în lume: El trebuie să crească. Pe de altă parte, ziua nașterii Sfântului Ioan Botezătorul a fost așezată la 24 iunie, adică chiar la începutul solstițiului de vară, după care zilele încep să se micșoreze; deci Ioan nu era lumina, el trebuie să descrească. „Nu era acela Lumina, ci ca să mărturisească de Lumină” (In 1, 8).
De te vei sălășlui în Hristos, lumina Lui va crește în tine.

Condacul praznicului

Ceea ce mai înainte era stearpă, astăzi pe mergătorul înainte al lui Hristos naște, că ea este plinirea a toată prorocia; că pe Care Prorocii mai înainte L-au propovăduit, pe Acesta în Iordan mâna punându-și, s-a arătat Cuvântul lui Dumnezeu Proroc Propovăduitor, împreună și Înainte Mergător.”
„Vitamine duhovnicești pentru întărirea sufletului – Zi de zi cu Hristos de-a lungul anului bisericesc”, Editura Cartea Ortodoxă

Baner asculta RJS