Salvand o albina, poti sa salvezi lumea

0
24

 

Stim cu totii ca zaharul mai este numit drogul alb, datorita repercursiunilor pe care le are asupra organismului, asa ca unii oameni care au ca pasiune un stil de viata sanatos, renunta si la zahar. Este necesar sa renuntam la acest indulcitor atat de indispensabil, pe care il iubim si care constituie doza de fericire ce ne- o adminstram la fiecare masa? Daca renunti  la o lingurita de zahar, acest lucru te poate ajuta sa salvezi lumea cu un consum minim.

Lumea n-ar putea rezista fără albine. Depindem enorm de ele şi trebuie să le ajutăm să supravieţuiască, este mesajul naturalistului David Attenborough, celebra voce din documentarul „Planet Earth”.

De două milioane de ani, înainte ca omul să înceapă să practice agricultura, aceste insecte incredibile îşi fac necontenit datoria, polenizând plantele şi contribuind decisiv la înmulţirea lor.  Nu degeaba se spune ca trebuie sa fim harnici ca o albinuta si as zice eu si productivi ca o albinuta- caci nimic nu poate fi perfect ca  stupul si mierea data de albine.

Micile fapturi ale zeilor, au inspirat  încă din vremuri vechi, interpretări simbolice, mituri şi legende, poveşti, poezii şi fabule, meditaţii filozofice, steme şi blazoane, comparaţii şi metafore. Temute si iubite deopotriva, incantatoarele si mirificele insecte, au  fost descrise de poeti si aduse pana la hotarul dintre zeitati si poezie. Iata cateva cuvinte ale poetului Virgiliu: „Unii, la astfel de semne şi pilde, văzând de acestea, / Au socotit că un spirit zeiesc, că un suflu eteric / Este-n albină; un zeu, după ei, le străbate pe toate.”

Care este de doua milioane de ani instinctul ce le face pe aceste zeite- insecte, sa prepare tainic in scorburi si in jgheaburi,  mierea si ceara, printr-o alchimie profunda si misterioasa,  ce este ascunsa de privirile profane ale omului? Culegand polenul din florile parfumate pe care oamenii nu le pot manca, dar cu harul albinelor le pot sorbi mierea, polenul de aur si ceara salbatica, albinele sunt castele fapturi asemanatoare florilor si legilor divine.

Albina e curată, cea mai curată dintre „gujulii” (ce cuvânt frumos! înseamnă gâze, insecte, gângănii); e fertilă, dar în chip cast (în Bucovina, o credinţă populară afirmă că albinele „îşi strâng sămânţa de pe pârâu”, căci reproducerea sexuată a micilor insecte încă nu era cunoscută).

Ele contribuie la hrănirea a 90% din populaţia globului, notează Shared„Dacă albinele ar dispărea de pe faţa Pământului, oamenii ar mai avea doar doi ani de trăit”, avertizează Sir David Attenborough ‘Dacă găsiţi în casă o albină care zace obosită, o simplă soluţie cu apă şi zahăr le va ajuta să se refacă. Amestecaţi pur şi simplu două linguriţe de zahăr alb cu una de apă şi lăsaţi soluţia pe o farfurie în apropiere, ca să ajungă albina la ea”, a mai spus cercetatorul. Asa ca nu e de mirare ca David Attenborough are o idee simplă: pe lângă faptul că te face să simţi că ai o contribuţie mică dar reală la protejarea mediului, renunţarea la una-două linguriţe de zahăr te ajută să ai o dietă mai sănătoasă. Practic, n-ai nimic de pierdut, dimpotrivă.

 

Ionela Moldovanu

 

 

[pro_ad_display_adzone id="95017"]