Să vă rugați lui Dumnezeu cu mâinile deschise

0
80

rugatSă vă rugați lui Dumnezeu cu mâinile deschise. Aceasta este taina sfinților. Îndată ce-și întindeau mâinile, îi cerceta harul dumnezeiesc. Părinții Bisericii folosesc – ca fiind cea mai aducătoare de roade – rugăciunea scurtă: „Doamne Iisuse Hristoase, miluiește-mă”. Cheia pentru viața duhovnicească este rugăciunea. Nimeni nu te poate învăța rugăciunea: nici cărțile, nici Bătrânul, nimeni. Singurul dascăl este dumnezeiescul har. Dacă v-aș spune că mierea curge, este dulce, este așa și pe dincolo, n-ați înțelege, dacă n-ați gusta-o. La fel și cu rugăciunea: dacă v-aș spune „este așa, simțiți așa” ș.a.m.d., n-ați înțelege, nici nu v-ați putea ruga, decât în Duhul Sfânt (I Cor. 12, 3).

Numai Duhul Sfânt, numai harul lui Dumnezeu poate să insufle rugăciunea. Nu este greu să spuneți rugăciunea: dar n-o puteți spune așa cum trebuie, fiindcă se potrivește sinele vostru cel vechi. Dacă nu pătrundeți în atmosfera harului, nu veți putea face rugăciunea. Îndată ce auziți un cuvânt de ocară, vă întristați, și îndată ce vi se spune un cuvânt bun, vă bucurați și străluciți? Prin aceasta arătați că nu sunteți pregătiți, că nu aveți temeiurile – smerenia și iubirea – și astfel se naște împotrivirea. Ca să intrați în „formă”, veți începe de la ascultare. Trebuie ca mai întâi să vă dăruiți ascultării, ca să vină smerenia. Văzând smerenia, Domnul trimite harul dumnezeiesc, iar mai apoi rugăciunea vine singură, nesilit. Dacă nu faceți ascultare și nu aveți smerenie, rugăciunea nu vine și există primejdia înșelării. Să vă pregătiți încet-încet, lin, și să faceți rugăciunea în minte. Tot ceea ce este în minte este și în inimă.

 „Ne vorbește părintele Porfirie” – Ed. Cartea Ortodoxă

[twitter style=”horizontal” float=”left”] [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”]        [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

Baner asculta RJS

LĂSAȚI UN MESAJ