Rolul familiei în combaterea anorexiei

0
36

anorexia

Anorexia este o afecțiune foarte gravă, ce generează fenomene de denutriție, tulburări psihologice profunde iar, dacă persistă și recidivează, se poate ajunge la situații extreme. Există două tipuri de anorexie, una mentală (în care se instalează o strategie a abținerii de la mâncare), și anorexia legată de bulimie (perioadele de lăcomie alimentară și provocarea vomei alternează cu abstinență drastică). Dacă este depistată, această maladie se vindecă numai cu tratament specializat. Cum ea afectează în special adolescentele, este necesar să observați modificarea comportamentului alimentar al acestora și să mergeți cu ele la medic.

Mediul familial ocrotitor și rolul familiei este esențial. Părinții pot depista ușor câteva simptome, cum sunt alterarea relațiilor sociale, închiderea în sine, negarea sexualității, lipsa de încredere a adolescentei în forțele proprii, angoasa, hiperactivitatea, negarea propriului trup, amenoreea (absența ciclului menstrual). O tânără care se confruntă cu anorexia, deși este vizibil foarte slabă, va spune întotdeauna că este grasă și chiar va crede acest lucru. Ea este tristă și îngândurată fără motiv aparent și, când toți în jurul ei sunt veseli, ea se retrage într-o lume a ei. De îndată ce observați astfel de manifestări, informați un terapeut, care va discuta cu adolescenta în privat și, dacă este necesar, va prescrie un tratament. Această implicare este esențială pentru vindecare, dar ea trebuie făcută cu mare atenție deoarece, în cazul anorexiei, reproșurile și discursurile moralizatoare nu au niciun impact.

Familia unei adolescente afectate de această maladie trebuie să știe că rezultatele terapiei nu vin imediat, iar durata vindecării poate fi de până la patru ani. De asemenea, este necesară o dietă, care va include progresiv alimente din ce în ce mai consistente, iar, cu ajutorul dialogului, trebuie construită o imagine cât mai pozitivă a alimentației. Meniul trebuie să aibă un aspect estetic și, în aceste cazuri, calitatea este mai importantă decât calitatea. Vocabularul trebuie utilizat astfel încât tânăra să-și recapete încrederea în forțele proprii, încrederea în sine, iar cuvintele motivaționale trebuie să redea dorința și optimismul pierdute. De mare ajutor este practicarea unui sport pentru că efortul fizic elimină suferința (care este principala cauză a unei astfel de disfuncții). Socializarea în natură, noi prieteni, hobby-uri pot genera cooperare din partea adolescentei, restabilind echilibrul și generând ieșirea din starea de refuz. Se poate avea în vedere și o terapie de grup pentru clarificarea relațiilor de familie (care pot constitui sursa nefericirii adolescentei și posibila cauză a anorexiei). Este extrem de importantă relația pe care adolescenta o stabilește cu medicul, aceasta trebuie să fie una de calitate, bazată pe încredere. Nu stați pe gânduri, apelați la ajutor pentru depistarea cauzelor și vindecarea efectelor acestei tulburări de alimentație. Înconjurați tânărul cu multă dragoste, oferiți-i multă înțelegere și un spațiu prietenos. Iubirea vindecă totul.

Mihaela Mușetescu

Baner asculta RJS