Remedii naturiste împotriva migrenelor

0
52

migrene

Dacă suferiți des de migrene este clar că trebuie să revizuiți modul de alimentare și alte obiceiuri dăunătoare. Specialiștii au sugerat o serie de factori favorizanți și declanșatori, printre care cafeaua în exces, tutunul, alcoolul (vinul roșu, mai ales), brânza, roșiile, ouăle, ciocolata. De asemenea, factorii genetici și de mediu pot sta la izvorul declanșării migrenelor, considerându-se că în aproximativ două treimi din cazuri este vorba de predispoziții ereditare. Dereglarea hormonală este un factor favorizant, iar tendința de apariție a unei migrene în timpul sarcinii este mult mai mică. În ceea ce privește incidența migrenei în rândul adulților, femeile sunt de trei ori mai predispuse decât bărbații să sufere de această afecțiune, iar, în rândul tinerilor, băieții se confruntă mai des decât fetele cu această problemă. Stresul, aerul închis, zgomotele, mirosurile pot declanșa, la rândul lor, atacuri de migrenă. Ce este migrena? „Este o afecțiune cronică, caracterizată prin cefalee (durere de cap) recurentă, de intensitate moderată sau severă, care este asociată (de cele mai multe ori) cu o serie de simptome ale sistemului nervos autonom.” Migrenele afectează doar o jumătate a capului, au un caracter pulsatil și o durată de la 2 la 72 de ore. În afară de durerea unilaterală de cap, intensă și inconfortabilă, cel afectat mai poate experimenta simptome de greață, vărsături, fotofobie, fonofobie, precum și tulburări vizuale, senzitive, lingvistice sau motorii anterioare instalării cefaleei.

În cazul migrenei, tratamentul la domiciliu este în mare parte pentru prevenție, crizele repetate necesitând ajutor competent, de specialitate. Totuși, în primele stadii, consumarea unui ceai din plante ajută la reducerea durerilor și a efectelor. Care sunt plantele care au efect?

Mușețel (Matricaria chamomilla) – Se poate prepara o infuzie (250 ml de apă fierbinte peste 1 linguriță de flori uscate) în care se adaugă puțin ghimbir (ghimbirul reduce senzația de greață sau chiar greața severă).

Spilcuța (Tanacetum parthenium) – Se poate bea infuzie de spilcuță, cu precauție și nu concomitent cu anumite tratamente medicamentoase (aspirină, warfarină).

Rozmarin (Rosmarinus officinalis) – Infuzia de rozmarin este eficientă în cazul migrenelor al căror factor declanșator este stresul.

Ceai calmant din amestec de levănțică (sau rozmarin) și crețișor (uscat) – Se urmează o cură de o săptămână cu infuzie din acest amestec (1 linguriță de crețișor (Betonica officinalis) cu 1/2 linguriță lavandă – Lavandula – (sau rozmarin) infuzate 10 minute cu 200 ml de apă).

Sănătate! Doamne ajută!

Mihaela Mușetescu

Baner asculta RJS