Remedii naturale pentru oboseală

0
87

plante

Excesele de orice fel ne obosesc. Un ritm de viață haotic, factorii stresori, munca în exces (mult, fără pauze, fără vacanțe), suferința și boala, alcoolul, tutunul, alimentația nesănătoasă, procesul de îmbătrânire pot duce la o senzație de epuizare, la oboseală permanentă și la un nivel scăzut de energie. Primii pași pentru înlăturarea acestor efecte negative ar evitarea tuturor factorilor ce le provoacă și trecerea la un stil de viață sănătos. O dietă bogată în vitamine, minerale și cât mai săracă în carbohidrați și zaharuri este esențială pentru ridicarea nivelului de energie. Recomandabil este să consumați cât mai multe alimente ce conțin vitaminele A, C, E și complexul B și săruri minerale de calciu, fier, magneziu și zinc, ca să menționez doar substanțele de bază. De asemenea, trebuie evitate alcoolul, băuturile cu cofeină și tutunul și înlocuite pe cât posibil cu ceaiuri vitaminizante și mineralizante din plante și fructe și cu sucuri naturale din fructe, verdețuri și legume. Dacă simptomul de oboseală este permanent înseamnă că trebuie să ne analizăm modul de viață. Pe lângă schimbarea alimentației, este necesar să alocăm mai mult timp odihnei și să ne acordăm pauze pentru recuperare. De asemenea, activitatea fizică joacă un rol major în starea noastră generală, iar exercițiile și sportul ridică nivelul energetic, îmbunătățesc concentrarea și combat o gamă largă de afecțiuni.

Un mod reconfortant și revigorant de a începe ziua este o infuzie din plante. Dimineața puteți bea un ceai de lămâiță (Aloysia triphylla), care trezește organismul, oferindu-i o doză substanțială de energie. Menta este o altă plantă cu efect stimulativ dacă este consumată dimineața. Ghimbirul este o altă plantă benefică, energizantă și stimulantă pentru circulație. Puteți asocia ghimbirul cu un fruct de kiwi, care conține mai mult decât doza zilnică necesară de vitamina C (atenție, nu faceți exces de vitamina C, așadar consumați fructul cu moderație!). Puteți prepara un cocktail din kiwi, ghimbir și apă minerală când vă simțiți secătuiți, pentru a da corpului un imbold energetic.

Aromaterapia cu uleiuri esențiale de busuioc, busuiocul cerbilor, cardamom, mentă, piper negru, pin, rozmarin, utilizate individual sau în combinații de două-trei (câte 8-10 picături) este o altă metodă eficientă pentru reîncărcarea bateriilor. Uleiurile esențiale pot fi adăugate și în apa de baie. Puteți amesteca 5 picături de ulei esențial de mentă, 3 picături de ulei esențial de rozmarin, 2 picături de ulei esențial de camfor cu 2 linguri de ulei de migdale. Păstrat într-o sticluță cu dop, amestecul se pune în apa de baie pentru relaxare și reîmprospătarea forțelor. Un alt amestec se poate forma din rozmarin, mentă, cimbrișor și ace uscate de pin, puse într-un săculeț de baie care se agață de robinet.

În mașină putem păstra întotdeauna un săculeț pentru revitalizarea stării generale și menținerea limpezimii minții. Se prepară din 4 picături de ulei esențial de camfor sau de lămâie amestecate cu 2 linguri de rădăcină de stânjenel măcinată, 25 g de lămâiță, mentă, rozmarin, cimbru (uscate) și 25 g de coajă uscată de portocale și lămâie. Se pun într-un săculeț de pânză, care se reîmprospătează periodic cu câteva picături de ulei esențial.

O stare extremă a oboselii, leșinul, poate fi evitată prin consumarea ceaiurilor din levănțică, izmă-bună, ardei-roșu, talpa-gâștei. Recomandabil este, însă, să luați și alte măsuri și să acordați mai multă importanță odihnei. Pentru sindromul de burnout și alte maladii asociate cu oboseala și epuizarea fizică și psihică, luați legătura cu medicul dvs. curant, care vă va îndruma spre analize și consult de specialitate. Dietele și exercițiile fizice trebuie începute gradual.

Mihaela Mușetescu

Baner asculta RJS