Remedii naturale pentru înțepături de insecte

0
93

intepaturi

Vara suntem mult mai expuși decât în alte anotimpuri la înțepături și mușcături de insecte. Sunt persoane alergice la aceste înțepături, le sunt afectate gura, gâtul, au reacții negative și dificultăți la respirație. În aceste cazuri trebuie solicitată asistență medicală de urgență. Dacă aveți o neplăcere mai simplă, o umflătură, o iritație însoțite de prurit (mâncărime) local, puteți apela la remedii simple, naturale, din plante. Pentru a evita înțepăturile de țânțari este bine să acoperiți pielea mai ales la răsărit și la apus, perioade când ei sunt mai activi.

Frunzele de aloe vera conțin un gel calmant, care se poate aplica direct pe zona iritată. De asemenea, puteți prepara un ulei natural, eficient pentru prevenție, din câte 5 picături ulei esențial de rozmarin, citronella (lemon grass) și lavandă amestecate cu 25 ml de ulei de migdale, pe care îl puteți aplica pe pielea expusă (de exemplu, vara, dimineața, dacă vă îmbrăcați în haine care lasă multe zone la vedere). Pentru înțepăturile de albine sau viespe sunt indicate bicarbonatul de sodiu sau frunzele de pătlagină. Cataplasmele cu frunze ale unor plante medicinale pot avea acțiune antiseptică și calmantă, iar frunzele proaspete ale plantelor acestora pot fi frecate direct pe piele, de exemplu roiniță, pătlagină, busuioc, ștevie creață. Roinița alungă insectele și este un antialergic bun. Pătlagina este eficientă în caz de înțepături de viespe. Busuiocul curăță zona și este antiseptic. Ștevia creață atenuează mâncărimea cauzată de înțepăturile de insecte și urzicături.

Compresele reci cu infuzii de plante reduc durerile și mâncărimile, atenuând umflăturile și grăbind vindecarea. Aplicați comprese cu infuzii de mușețel, levănțică, salvie, gălbenele sau trifoi roșu.
Tincturile și uleiurile esențiale sunt, de regulă, extrem de eficiente. Câte 1-2 picături de tinctură de smirnă sau de sunătoare, aplicate direct pe piele, reduc efectele acestor înțepături. Pentru zonele afectate de înțepături de țănțari puteți aplica ulei esențial din arbore de ceai diluat în apă rece. Uleiul esențial de levănțică este indicat și pentru înțepăturile de albine, și pentru cele de țânțari.
Coaja de banană, gheața, ceapa și usturoiul împreună cu frunze de varză sau pătrunjel sunt remedii la îndemâna oricui în astfel de cazuri.
Există înțepături care necesită intervenție de specialitate și categorii de persoane care trebuie consultate de urgență dacă se confruntă cu astfel de neplăceri, cum sunt copiii și femeile însărcinate, dar nu numai.

Mihaela Mușetescu

[pro_ad_display_adzone id="95017"]