Remedii naturale pentru disconfort stomacal

0
75

intoxicatie

Tulburările cauzate de disconfortul digestiv temporar poartă numele general de indigestie. Indigestia poate fi provocată de alimentația în exces, de alimente nesănătoase, de alcool sau chiar de stres. Dacă problemele sunt de scurtă durată se poate apela la terapia cu plante, însă, dacă acestea persistă, sunt necesare investigații amănunțite la medicul specialist. Simptomele indigestiei variază, ele pot fi prezente împreună sau fiecare în parte. Acestea sunt: stomac deranjat, flatulență, balonare, disconfort abdominal, arsuri stomacale.

Neplăcerile provocate de masă prea copioasă, cu multe feluri și stropită substanțial cu băutură, pot fi ameliorate cu un pahar mare cu apă minerală și oțet de cidru natural. Rădăcina proaspătă de ghimbir este un remediu bun în calmarea afecțiunilor digestive provocate de rău de mișcare sau toxiinfecție alimentară. Ghimbirul se combină bine cu morcov și suc de ananas, dacă nu este vorba de un deranjament stomacal, caz în care se poate bea o simplă infuzie de ghimbir. Dacă problemele persistă luați două linguri dintr-un amestec de frunze de busuioc (50 g), flori de mușețel (50 g), măghiran (planta întreagă, fără rădăcină – 50 g), frunze de mentă dulce (50 g) și frunze de verbină (25 g) și preparați o infuzie (lăsați la infuzat 10 minute). Puteți bea înainte de micul dejun și de masa de prânz suc de ridiche neagră. Alte infuzii eficiente pentru tratarea indigestiilor sunt cele din mușețel (calmează și ajută în indigestiile alimentare sau în cele cauzate de stres), mentă (este utilă în caz de flatulență și abdomen umflat – balonare), roiniță (frunzele proaspete de roiniță sunt indicate pentru liniștirea stomacului deranjat și pentru indigestia cauzată de stres), semințe de fenicul (ajută în indigestia cu hiperaciditate și în caz de flatulență). Feniculul este un bun diuretic, calmează durerile digestive și atenuează efectele negative produse de indigestie.

  • Ceai din semințe de fenicul: Se adaugă 1 lingură de semințe de fenicul în 250 ml de apă și se fierbe timp de 10 minute. Se bea rece, de obicei neîndulcit, eventual cu o felie de portocală.

Mărarul este o plantă aromatică extrem de eficientă în cazul indigestiilor, iar acțiunea sa blândă îl recomandă spre administrare inclusiv bebelușilor și copiilor. Ceaiul se prepară din semințe.

  • Ceai din semințe de mărar: Se adaugă 1 lingură de semințe de mărar (zdrobite ușor pentru a extrage maximum de nutrienți) la o cană cu apă (de aprox. 250 ml) și se fierbe pentru 10 minute. Se bea rece.

Un alt amestec cu proprietăți revigorante și calmante pentru digestie, ce acționează ca un adjuvant și purifică sângele, este combinația dintre gălbenele și lămâiță. Se prepară un amestec din 50 de grame de petale de gălbenele și 25 de grame de frunze uscate de lămâiță, din care se iau 15 grame de plante pentru o cantitate de 600 ml de apă fierbinte.

O alimentație echilibrată, atenția în selectarea alimentelor, eliminarea celor care observăm că ne produc disconfort și ne fac rău sunt pașii care elimină acest tip de disfuncții. Factorii de stres, tutunul, alcoolul, cafeaua trebuie, de asemenea înlăturați, pe cât posibil.

Mihaela Mușetescu

[pro_ad_display_adzone id="95017"]