Remedii naturale în caz de arsuri solare

0
63

soare

A venit vara cu soarele ei torid și arzător, care ne ajută, printre altele, să metabolizăm vitamina D. În general, lumina soarelui ne dă o stare de bine. Excesul, însă, ca orice exces, nu este în regulă, iar soarele puternic și expunerea îndelungată ne îmbătrânesc pielea și o predispun la boli. Pentru persoanele cu pielea deschisă la culoare inconfortul dat de timpul prelungit la soare, prin apariția arsurilor, este mai mare. Ele sunt predispuse chiar dacă micșorează această durată, de aceea este necesar să stea la plajă gradual, începând cu un timp mai mic și ajungând la un timp moderat, niciodată mult sau la orele amiezii. Întotdeauna, la orice oră am sta la soare, trebuie să folosim o cremă solară bună, cu un factor de protecție conform forței cu care dogorește soarele. De asemenea, nu trebuie evitată sau uitată crema hidratantă după plajă, care trebuie aplicată după ce ieșim de la duș. Apa pentru baie sau duș nu trebuie să fie fierbinte, fiindcă mai mult înrăutățește starea și amplifică durerea. Plantele medicinale și preparatele din plante sunt eficiente în cazul arsurilor ușoare, atât pentru reducerea senzației de disconfort, cât și pentru grăbirea vindecării.

Pentru arsuri solare ușoare se pot folosi flori de mușețel, de soc sau de lavandă, preparate ca infuzie și aplicate pe o compresă cu care se răcorește și se calmează zona. Puteți folosi și distilat rece de nucul vrăjitoarelor (Hamamelis virginiana), tot pe o compresă (produsul poate fi găsit în farmaciile neturiste). Un remediu bun și binecunoscut îl reprezintă cataplasma din iaurt simplu și căpșuni, care se poate fixa pe piele cu ajutorul unui tifon sau al unei fâșii de pânză de bumbac. Acest amestec preia căldura, reduce disconfortul și ameliorează roșeața.

Terapia cu uleiuri esențiale este indicată în caz de arsură solară, iar cele care te ajută sunt: lavanda, mușețelul, trandafirul, lemnul de santal. Pe oricare dintre ele ați decide să-l aplicați, asigurați-vă că pielea este curată. Aceste uleiuri, folosite pe rând, pot fi diluate cu apă și aplicate pe comprese sau se pot turna direct în cada de baie. De asemenea, cu ajutorul lor, puteți obține un excelent ulei de masaj, prin diluarea într-un ulei de bază (ulei de migdale dulci, de exemplu).

Există multe opțiuni și o varietate de preparate indicate pentru tratamentele arsurilor solare și ale pielii după expunerea la soare. Multe se găsesc în farmacii. Acasă, un amestec de ingrediente vă va fi de ajutor pentru răcorirea și calmarea pielii arse: 5 picături de ulei esențial de trandafiri, 5 picături de ulei esențial de mușețel, 3 linguri de ulei de sâmburi de struguri, 3 linguri de ulei de măsline virgin și 1 lingură de ulei de germeni de grâu. Cu acest amestec se masează zona afectată. Puteți prepara, de asemenea, un spray calmant și fortifiant din 5 lingurițe de apă și 8 picături de ulei de trandafiri, pe care să-l utilizați după expunerea la soare. Alte plante ce vă pot ajuta contra arsurilor: aloe vera, brusture, obligeană, nuc, ceapă zdrobită, tătăneasă.

Propolisul este și el un remediu bun contra arsurilor solare deoarece conține acid ferulic, care protejează pielea afectată de razele ultraviolete. El accelerează repararea celulelor pielii și ajută la vindecarea rapidă a țesuturilor. Acasă poți pregăti o cremă cu propolis, ajutată de: 50 g untură de porc, 3 linguri de tinctură de propolis și o bucată mică de ceară de albine (cât un bob de strugure). Unguentul de gălbenele, crema cu utilizare universală, este recomandat și în cazul arsurilor solare.

Mihaela Mușetescu

Baner asculta RJS