Plante cu efecte antibiotice – MĂTREAȚA-BRADULUI

0
50

mătreațabradului

Nicio bacterie nu este pe corpul nostru atunci când ne naștem. În momentul în care luăm contact cu mama, care ne hrănește, pielea noastră începe să fie colonizată de bacterii benefice de pe pielea mamei, iar tractul intestinal este, de asemenea, colonizat de bacterii din laptele primit de la ea. Bacteriile care trăiesc în și pe corpul nostru reprezintă 1/2 până la 1 kg din greutatea corpului nostru adult. Ele trăiesc în simbioză perfectă cu noi și produc nutrienți esențiali vieții. Cercetătorii subliniază chiar că aceste „bacterii prietenoase” le îndepărtează pe cele periculoase pentru sănătate. Atunci când ne îmbolnăvim, echilibrul ecologic al organismului este tulburat, iar bacteriile patogene se instalează și prevalează în detrimentul celor benefice. Unele dintre aceste bacterii patogene sunt în mod natural imune și rezistente la antibiotice, iar acestea invadează corpul fără a întâlni niciun obstacol. Cele sensibile, nonrezistente la antibiotice și multe bacterii benefice sunt distruse. Aceste procese sunt mult mai complexe și fac obiectul unor studii extinse despre adaptarea bacteriilor, pericolul reprezentat de acestea, felul inteligent în care ele comunică, transmiterea rezistenței, schimbul de informații, locurile de transmitere, înmulțirea și răspândirea tulpinilor rezistente. Există recomandări și sfaturi de care trebuie să ținem cont dacă dorim să evităm contactul cu ele și dezvoltarea unor maladii ce decurg din contractarea lor. Pe scurt, specialiștii ne recomandă câțiva pași pentru stoparea apariției bacteriilor rezistente la antibiotice și prevenirea unor maladii mult mai grave pe care acestea le pot genera. În primul rând, sfatul lor este să nu luați medicamente antibiotice decât dacă este absolut necesar. Apoi, ele trebuie luate un număr de zile prevăzut în rețetă, chiar dacă pare că vă simțiți mai bine ceva mai repede. Menținerea unui sistem imunitar sănătos, prin consumarea unor alimente organice netratate cu antibiotice sau alte substanțe, este de o extremă importanță. Și, mai ales, trebuie să știți că plantele medicinale alternative nu cauzează rezistență la bacterii. Ele trebuie utilizate însă în terapii recomandate de specialist în urma consultării analizelor medicale personale, pentru stabilirea exactă a factorilor care au produs infecția. O plantă cu efecte antibiotice foarte eficiente este mătreața-bradului.

Mătreața-bradului
Este un lichen din specia Usnea, gri-verzui sau galben-verzui, ce crește pe copacii de oriunde. Este extrem de răspândită în pădurile de brad și de molid din zonele montane și are acțiune antibacteriană, antifungică și stimulentă a sistemului imunitar. Planta este un antibiotic eficient în cazul bacteriilor gram-pozitive, tip Staphylococcus, Streptococcus și Pneumococcus. Compușii chimici din licheni, care inhibă apariția și răspândirea bacteriilor, sunt: acidul usnic, acidul protolichesterinic, derivați orcinolici. Tradițional, mătreața-bradului este utilizată pentru infecții dermatologice (acnee), infecții ale căilor respiratorii și pulmonare, abcese, infecții vaginale și infecții fungice. În popor se prepara lichenul ca decoct concentrat în usturoi sau înmuiat în suc de usturoi și se aplica pe răni mari deschise larg de pe corp. Fiind iritantă pentru mucoasa bucală și a gâtului, mătreața-bradului trebuie consumată diluată în apă sau orice lichid. De asemenea, la recoltare trebuie acordată atenție zonei în care crește pentru a nu folosi o plantă dintr-un loc poluat. Din mătreața-bradului se fac tincturi (planta se macerează în alcool de concentrație de 50 de grade), ceaiuri, spray-uri, siropuri, pudre sau lavaj (se diluează 15 ml de tinctură într-o jumătate de litru de apă). Preparatele se pot lua preventiv, pentru gripe, răceli, infecții și pentru stimularea imunității.

  • Infuzie din mătreața-bradului: Se toarnă aproximativ 200 ml de apă fierbinte peste 1 linguriță (5 ml) de plantă, se infuzează 15-20 de minute. Se bea de 3 ori pe zi.

Compușii chimici antibiotici benefici pentru corpul nostru au evoluat în mod natural în plante. Este bine să-i furnizăm organismului pe toți, nu selectiv. Complexitatea și prezența lor concentrată sunt în folosul nostru, iar amestecurile și combinațiile sinergice sporesc efectul diverselor formule ce ne ajută să ne recăpătăm sănătatea și să ne menținem funcționali.

Mihaela Mușetescu

Baner asculta RJS