Obiective turistice România – BRAȘOV

0
42

bisericaneagra

Nu poți vizita Castelul Bran fără să mergi către o altă poartă de istorie, orașul Brașov. Cel mai bine este să rezervi o zi întreagă pentru a cuprinde la pas cât mai multe zone ale frumosului oraș medieval. Numai în Centrul Vechi sunt 32 de obiective de interes, după cum informează un ghid turistic publicat în limbile română, engleză și germană.
Impactul cel mai mare îl produce Biserica Neagră, monument reprezentativ al arhitecturii gotice din țara noastră. Numele de Biserica Neagră este dat în urma unui eveniment neplăcut, un incendiu care a avut loc pe 21 aprilie 1689, în urma căruia mobilierul interior și acoperișul au fost distruse. Același ghid turistic mi-a furnizat câteva date despre construcție – este cea mai mare biserică din România, datează din secolele XIV-XV, anii 1433-1477, are o lungime de 89 m, lățimea de 38 m, înălțimea în exterior de 40 m și un turn înalt de 65 m. Inițial era o biserică romano-catolică, dar a primit ulterior hramul Sfânta Maria, fresca Fecioarei Maria din hala porții sudice dovedind acest fapt. Reforma protestantă a pătruns și s-a răspândit și în Transilvania, la jumătatea secolului al XVI-lea. În anul 1542 a avut loc, în Biserica Neagră, prima slujbă evanghelică-luterană. După incendiu interiorul a fost renovat în stil baroc, iar între anii 1836-1839, a fost înălțată pe galeria vestică o orgă de mari dimensiuni, cu peste 4000 de tuburi. În anii următori a fost ridicat un altar neogotic, iar în 1898 a fost amplasată în fața turnului sudic statuia lui Johannes Honterus, umanist, pedagog și reformator evanghelico-luteran transilvănean.

brasov

brasov

brasov

La Biserica Neagră se poate ajunge chiar din Piața Sfatului, loc din care poți porni către Centrul Vechi, culoar plin de terase și magazine de suveniruri și nu numai. Lângă fântâna arteziană se poate vedea și Casa Sfatului, care are pe loggia din față Stema Brașovului. Casa Sfatului, care găzduia în trecut o cameră pentru „acordarea dreptății” și pentru ședințele magistratului, devenind ulterior primărie, este, începând cu anul 1950, Muzeul Județean de Istorie. Cea mai îngustă stradă a orașului, Strada Sforii, cu o lățime ce variază între 111 și 135 cm și o lungime de 83 m, era inițial un coridor ce facilita accesul pompierilor, iar astăzi este un loc de întâlnire a îndrăgostiților și un punct de atracție pentru fotografi.
Dacă tot ești în centru, poți merge la Muzeul Civilizației Urbane, care păstrează picturi decorative murale cu motive vegetale din timpul renașterii transilvănene sau poți admira Casa Negustorilor, cel mai însemnat edificiu ridicat în stilul marilor hale comerciale occidentale din Transilvania evului mediu. De asemenea, vei putea vedea cel mai important centru cultural și spiritual pentru românii din Țara Bârsei, locul unde Diaconul Coresi a tipărit primele cărți în limba română – Biserica Sfântul Nicolae și Muzeul Prima Școală Românească.
Imediat la stânga, ieșind din Centrul Vechi, dai de Muzeul de Etnografie, care în acea zi de luni era închis pentru curățenie. Am putut totuși fotografia vitrinele de la intrare cu obiecte și porturi tradițional românești, am cumpărat vederi, cărți și pliante, însă o vizită propriu-zisă nu ne-a fost permisă, regulile sunt reguli.
Dacă ai nevoie de un taxi, poți găsi o mașină imediat ce ieși din pasajul cu terase, iar, dacă ai treabă la bancă, în zona centrală sunt din abundență.

brasov

brasov

brasovCu siguranță sunt mult mai multe edificii purtătoare de istorie în Brașov, care merită vizitate, dar pentru asta turistul are nevoie de mai mult de o zi. Pentru că nu poți merge prin Centrul Vechi fără să fii tentat să poposești la fiecare dintre terasele așezate central, ale căror preparate care mai de care mai apetisante te invită la masă, ne-am lăsat și noi ademeniți la ora mesei, oprindu-ne la „L’elage” pentru cafea, la „Bucătăria lu’ Tăticu” pentru o delicioasă masă de prânz și la o terasă de pe o stradă laterală pentru runda de după. Nu poți rata în Brașov cartofii preparați la „Cartofisserie” și nici prăjiturile cremoase cu nucă din cofetăriile centrale. Deși străduța de lângă Biserica Neagră are acum aspect de șantier, iar pe clădire sunt schele, pe noi nu ne-a deranjat acest lucru. Totuși, prima impresie și primul impact ale impunătorului monument vor fi păstrate mereu în amintire, iar teama pe care mi-a indus-o primul contact vizual cu lăcașul de cult o resimt și acum. Mult mai calde îmi par ansamblurile creștin-ortodoxe, dar amprenta culturală a Brașovului ar fi incompletă fără edificiile menționate, cu Biserica Neagră în cap de listă.

Mihaela Mușetescu

Baner asculta RJS