Momente de referință din istoria universală – Abdicarea lui Carol al V-lea

0
29

Împăratul Carol al V-lea, nepotul împăratului Maximilian I, care la rândul său era nepotul „regilor catolici” ai Spaniei, Ferdinând şi Isabela care la 1519 au urcat deodată pe tron, a domnit peste un imperiu despre care se spunea proverbial „în care Soarele nu apune niciodată”.

Banner Retete Test

Poverile au devenit din ce în ce mai grele pe umerii săi, asfel că i-a transferat în 1540 puterea asupra oraşului Milano, în 1544 a regatului Napoli şi în 1555 pe cel al Olandei, fiului său Filip.

La 16 ianuarie 1556 s-a despărţit şi de ultima sa stăpânire spaniolă în favoarea fiului său Filip, iar împărăţia vroia să i-o cedeze mai târziu fratelui său Ferdinand. El era un om bolnav, care se lepăda de coroană.

Un martor ocular relata astfel scena: „Pe când se adunaseră toţi, împăratul începu să vorbească: în timp ce rostea renunţarea la provinciile fiandre, a arătat şi motivele care l-au împins să facă acest lucru.

Acum are intenţia de a renunţa şi la statele şi regatele rămase. De la moartea regelui şi împăratului catolic, a bunicului său, a dorit din totdeauna să-i slujească numai Domnului şi Dumnezeului său, însă această intenţie i-a fost îngreunată prin îmbolnăvirea mamei sale, care nu a mai fost capabilă să conducă, aşa că el a fost obligat să preia cârmuirea. Iar această greutate a împărăţiei l-a împovărat destul.

El se simte acum bolnav, iar această boală a sa nu i-a întărit numai intenţia, dar l-a şi obligat să declare renunţarea la împărăţie.

El a spus literal: «întotdeauna mi-am recunoscut neputinţa; însă acum mă simt inutil, şi această viaţă, pe care Domnul mi-o umple cu atâta tribulaţie, trebuie să servească mai mult la ispăşirea păcatelor mele, decât să trăiască».

De aceea doreşte ca astăzi să-şi elibereze conştiinţa şi să admită că sarcinile pe care le are ca împărat cer multă diligenţă, iar el nu mai poate da dovadă de ea”.

Astfel se încheia o epocă strălucită a istoriei europene.

„1000 de ani. Momente de referință din istoria universală”, Editura Aquila

 

Baner asculta RJS