Medicament și aliment: Sporici (urzicuță)

0
187

Denumirea latină: Verbena officinalis L.

Denumirea rusă: Bp6eHa neKapcmeeHHaa

Denumirea engleză: Vervain, Wild hyssop

Familia: Verbenaceae

sporiciDescriere. Plantă erbacee, cu 4 muchii, ramificată. Frunze opuse, peţiolate, cele inferioare ovat-triunghiulare, aproape până la bază simplu-penat-sectate, cele superioare mai puţin divizate. Florile au culoarea palid-roşii sau palid-violete, rareori albe, reunite în spice.

Răspândire. Planta creşte mai ales prin tăieturi de păduri, pe şesuri, mirişti, în apropierea izvoarelor, mai rar prin tufărişuri, marginea pădurilor, dealuri pietroase.

Organul utilizat, recoltare. Ca produs vegetal se folosesc părţile aeriene, recoltate în perioada de înflorire. Se taie din apropierea solului şi se usucă la umbră, în locuri bine aerate; în uscătorii termice la temperatura nu mai mare de 4°°C.

Compoziţie chimică, întrebuinţări. Produsul vegetal conţine o substanţă amară de natură iridoică, verbenozida, care este un parasimpatometic slab. Are şi proprietăţi galactogoge. S-au identificat şi heterozide cardiotonice. În medicina populară se foloseşte ca vulnerar, a n t i i nf l a m a to r şi antimigrenos, în tratamentul colicilor hepatice, renale şi de splină. Această specie este utilizată pentru atenuarea durerilor de cap.

Atlas – Plante Medicinale din Flora Republicii Moldova, Anatolie Nistreanu

[twitter style=”horizontal” float=”left”] [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”]        [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

Baner asculta RJS

LĂSAȚI UN MESAJ