Lacul Baikal, la cel mai scăzut nivel din ultimii 60 de ani

0
302

831675__heart-of-lake-baikal_pLacul Baikal, cel mai mare rezervor de apă dulce al planetei, a ajuns marți la cel mai scăzut nivel al său din ultimii 60 de ani, din cauza secetei și a drenajului excesiv, potrivit militanților ecologiști, scrie AFP. Lacul conține aproximativ 20% din totalul rezervelor de apă dulce ale planetei.

„Nivelul actual este cel mai scăzut din ultimii 60 de ani”, a declarat Iuri Safianov, ministrul resurselor naturale din republica Buriatia, una din cele două regiuni învecinate ale lacului Baikal.

În prezent nivelul actual nu depășește decât cu opt centimetri nivelul minim de 456 metri față de nivelul mării, a mai adăugat Safianov, citat de presa locală, potrivit AFP, citat de Agerpres.

Confruntat cu această situație, departamentul ministerului rus pentru situații de urgență din republica Buriatia a anunțat marți că ‘intră în stare de alertă’ pentru a supraveghea aprovizionarea cu apă a comunităților învecinate, care riscă să fie afectate de o penurie de apă.

Organizațiile pentru protejarea mediului acuză industria locală pentru crearea acestei situații, în special societatea hidroelectrică Irkutskenergo, care a abuzat de resursele lacului instalând o hidrocentrală pe râul Angara, singurul râu care izvorăște din Baikal.

„În fiecare an industria locală a redus nivelul lacului pentru producerea de electricitate”, a spus Alexandr Kolotov, coordonator rus pentru ONG-ul „Râuri fără Frontiere”, un grup ce reunește asociații ecologiste chineze, ruse, mongole și americane.

Vara trecută nivelul lacului era deja redus și toată lumea aștepta să fie un an ploios, însă seceta a redus și mai mult nivelul lacului, a declarat Arkadi Ivanov, responsabilul programului Baikal din cadrul Greenpeace.

Aflat în sudul Siberiei, lacul Baikal este totodată cel mai adânc lac din lume și habitatul a peste 1.700 de specii de plante și animale, dintre care peste două treimi nu se regăsesc nicăieri pe glob. În 1996 a fost declarat sit al Patrimoniului Mondial UNESCO.

Ana Grama

[twitter style=”horizontal” float=”left”] [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”] [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

Baner asculta RJS

LĂSAȚI UN MESAJ