Invenții care au schimbat lumea – Multiplicatorul Gestetner

0
169

ciclostilUn imigrant ungar care trăia la Londra, David Gestetner, a inventat primul multiplicator, în 1888. Cu şapte ani înainte, Thomas Ediso inventase prima matriţă de copiat, mimeograful. Dar multiplicata Gestetner proiectat pentru şabloanele lui dactilografiate a reprezentat îmbunătăţire semnificativă a dispozitivului lui Edison. Funcţiona principiul unei foi cerate fixate de un tambur rotativ cu manivelă. Scris de mână, un desen sau o hartă puteau fi transferate pe hârtia cerată cu un fel de peniţă. Pe liniile de-a lungul cărora peniţa răzuia ceara, cerneai putea trece printr-o membrană pe foile de hârtie de multiplicat. Ȋn acest fel se putea scrie o listă cu instrucţiuni pentru angajaţi; trecând-o prin copiator, se obţineau mai multe exemplare care puteau fi înmânat oamenilor.

Faptul că aceste şabloane puteau fi dactilografiate a deschis posibilitatea copierii de întregi documente. Era o metodă foarte uşoară -ieftină – de producere a sute de exemplare după un şablon.

Această inovaţie a înlesnit enorm comunicarea în fabrici, birouri şcoli şi universităţi. Profesorilor le-a devenit mai uşor să îşi producă propriile materiale didactice, ceea ce a încurajat creativitatea în defavoarea dependenţei de manuale.

O altă consecinţă a fost generarea de mai multe documente administrative si mărirea volumului de hârtii cu care are de-a face oricine locul de muncă în secolul al XX-lea. Multiplicatorul Gestetner este dintre acele invenţii grozave, dar mult subestimate şi subapreciate, care au transformat cultura modernă. A fost într-o mare măsură înlocuit de copiatoarele cu alcool, care au permis utilizarea mai multor culori, de fotocopiator. Dar este încă în uz – şi este ieftin.

“Invenții care au schimbat lumea”, Rodney Castleden

 [twitter style=”horizontal” float=”left”] [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”]        [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

Baner asculta RJS

LĂSAȚI UN MESAJ