Înțelesul unor expresii celebre (6)

0
154

expresiicelebre

All the world’s a stage (engl. „Toată lumea e o scenă”) – Vers care se citează de regulă cu continuarea „and all the men and women merely players” („și oamenii sunt niște actori”). Aceste replici sunt din piesa „As You Like It” („Cum vă place”) de W. Shakespeare. Lumea ca teatru este o temă favorită în scriitura multor autori. Shakespeare consideră că omul joacă în viață mai multe roluri, împărțite în mai multe acte, exact ca piesele de teatru. Avem, astfel, de-a lungul vieții, șapte acte corespunzătoare vârstelor: prunc, școlar, îndrăgostit, soldat, judecător, bătrân și prunc din nou.

Alma mater (lat. „Mamă care te hrănește”) – Poeții latini au utilizat această expresie spre a desemna patria. De asemenea, Cibela, zeița naturii, și Ceres, zeița vegetației, erau numite „alma mater”. Astăzi, expresia se folosește pentru a caracteriza o universitate sau o facultate, cu sensul că acestea sunt precum o mamă care îți oferă hrană spirituală. Prin extensie, se poate utiliza și sintagma „alma parens” – părinți care te hrănesc sau părinți spirituali.

A l’oeuvre on connait l’artisan (fr. „Un artist se cunoaște după operă”) – Este folosită de La Fontaine în fabula „Bondarii și albinele”. Se citează pentru a arăta nivelul artistic al unui autor și calitatea operei sale.

Al șaptelea cer sau al nouălea cer – Cerul este alcătuit din mai multe bolte, de unde și pluralul „ceruri”. Tomas d’Aquino susține că sunt șapte, iar Dante a descris nouă. „A fi în al șaptelea/ nouălea cer” sau „a se simți în al nouălea cer” înseamnă că ești foarte fericit și ești în culmea bucuriei și desfătării.

Alter ego (lat. „Alt eu”, „Al doilea eu”) – Desemnează, în general, o persoană foarte asemănătoare cu o alta într-o măsură atât de mare încât acestea pot fi confundate. Se folosește și atunci când doi prieteni sunt inseparabili, au aceleași idei. gânduri sau păreri.  În tehnologie, alter ego-ul desemnează un dispozitiv care îți poate citi gândurile, bazat pe preluarea semnalelor neuromusculare (se montează pe fața utilizatorului).

Alte măști, aceeași piesă – celebru vers din Glossa lui Eminescu, ce se folosește când vrem să arătăm că numai oamenii s-au schimbat, situația nu.

Amantes, amentes (lat. „Îndrăgostiți, smintiți”) – Expresie formată dintr-un joc de cuvinte original și ușor de memorat, folosită de Terențiu în comedia „Andria”, desemnând manifestările ușor deplasate ale îndrăgostiților pentru cei care văd situația din exterior.

Bibliografie – „Dicționar de cuvinte, expresii, citate celebre”, Editura Științifică, 1969
Vezi și – Înțelesul unor expresii celebre (5).

Mihaela Mușetescu

[pro_ad_display_adzone id="95017"]