Forța cumpătării

0
38

economie

„Într-un oraș mare, cetățenii aveau obiceiul să pună pe tronul împărătesc oameni din alte țări, pe care după un an de domnie îi trimiteau pe un ostrov nelocuit, unde piereau din pricina lipsurilor de tot felul.
Odată, a ajuns împărat un bărbat foarte înțelept. Aflând de crunta soartă a înaintașilor săi și de ostrovul pe care avea să fie surghiunit după un an, împăratul a trimis acolo o mulțime de robi credincioși, aur, argint, nestemate și a tocmit acolo tot ce-i trebuia ca să trăiască în bunăstare. Atunci când, după un an, a fost surghiunit, și-a trăit restul zilelor în belșug și în bucurie.
În acel oraș ajunge împărat fiecare om – iar cei mai înțelepți țin minte totdeauna că scurta lor cârmuire va ajunge degrabă la capăt și se grăbesc să-și adune comori acolo unde urmează a se muta.”
„Apa vieții – 300 de istorioare cu tâlc duhovnicesc”, editura Sophia, 2016

Să strângi bani albi pentru zile negre, să fii econom și prevăzător este într-adevăr un semn de înțelepciune. În vâltoarea zilelor în care nimic nu-ți lipsește, ai de toate și ești fericit uiți că uneori viața te pune în fața unor situații mai puțin plăcute. Iar dacă ai cum să le împiedici și ai posibilitatea să pui ceva deoparte, fă-o fără să-ți umbrești cu ceva confortul zilei de azi. Poți fi mai cumpătat, poți strânge puțin câte puțin, ideea nu este să ai mereu prea mult, ci să ai destul, suficient mereu. E ca și cum ai avea un frigider plin de mâncare o săptămână, atât de mult încât se strică și nu o poți mânca, iar în următoarea săptămână nu ai deloc. Așadar, împarte banii în jumătate și ia-ți cantități egale, în loc să arunci banii pe ceva care nu-ți folosește în prezent, administrează-i cu înțelepciune, echilibru și cumpătare. Un om care muncește va avea întotdeauna și nu va consimți cu ușurință să arunci banii pe fleacuri, pe când cel care-i primește fără să fi depus niciun efort pentru ei va fi tentat să plătească un preț mult exagerat pentru diverse plăceri fără să-i pese sau să-l doară sufletul. Este o dovadă de rațiune să pui deoparte, nu de lăcomie, ci de prevedere și de a fi conștient că timpurile se pot schimba. Pe de altă parte, această pildă ne învață că ne putem simți mulțumiți și satisfăcuți atunci când nu permitem celorlalți să ia decizii pentru noi, iar planurile lor în ceea ce ne privește nu au o finalitate. Viața este despre decizii personale, este a noastră, nimeni nu trebuie să ne priveze de ceea ni se cuvine. Dacă ne stă în putere să ne-o facem frumoasă pentru acum și pentru viitor, e bine să luăm toate șansele oferite. (M.M.)

Banner 2 la suta