FILM, STORYTELLING ȘI TEHNOLOGIE – InfinityTIFF Summit

0
35

tiff

Festivalul Internațional de Film Transilvania prezintă și astăzi, 30 mai, evenimente interesante și atractive. La orele 13 va începe InfiniTIFF Summit, o conferință care explorează modul în care se întrepătrund progresele din domeniile filmului, storytelling-ului și tehnologiei. Este găzduită de ClujHub și TIFF pe o durată de aproximativ 6 ore. În deschiderea InfiniTIFF Summit, Ricardo J. Méndez, Technical Director la Samsung NEXT, va lămuri de ce liniile dintre jucător și spectator au devenit tot mai neclare, se va opri asupra situațiilor în care media a inversat rolurile celor doi și asupra genurilor în care narațiunea se petrece, în mare parte, în imaginația noastră.
Printre temele abordate se mai numără „Storytelling pe Instagram: nașterea unui nou limbaj narativ”, în cuprinsul căreia The Kissinger Twins vor prezenta cele mai interesante proiecte create de ei pe Instagram și vor dezvălui secretele celui mai nou film interactiv al lor, Sufferosa.
O altă dezbatere vizează filmele independente și conținutul video digital care generează venituri. Întrebarea este dacă ajung banii aceștia în conturile potrivite? Big Couch construiește FilmChain, o soluție bazată pe tehnologia blockchain, care să ajute creatorii de conținut să își primească ceea ce trebuie să le revină, într-o manieră transparentă și descentralizată. În prezentarea sa, Irina Albita, co-fondatorul Big Couch, explorează modalități alternative de finanțare, cum ar fi crewfunding și soluții bazate pe blockchain care pot colecta și aloca bani foarte repede.
O altă temă care va face obiectul discuțiilor este reprezentată de jocurile video și modelul free-to-play. Jocurile video utilizează întreaga gamă de elemente grafice, text și sunet pentru a captiva utilizatorul. Această nouă formă de storytelling readuce experiența jocului la elementele de bază folosind o singură dimensiune – text sau voce. Thomas Langhanki, colaborator al companiilor Microsoft, Ubisoft și Warner, cu experiență de aproape 30 de ani în domeniu, explorează provocările și oportunitățile jocurilor de aventură pe bază de text, precum și felul în care ar putea fi monetizate folosind modelul free-to-play.

Simon Alexanderson, cercetător la Institutul Regal de Tehnologie KTH din Stockholm, doctor în animație pe bază de date și tehnologia de captare a mișcării, va prezenta publicului un instrument inovativ pentru simularea în timp real, care poate fi folosit pentru dezvoltarea conceptelor vizuale cinematografice.
Sten Saluveer, strateg al inovațiilor și politicilor din domeniul audiovizual, producător și antreprenor, fondator al Storytek Accelerator, va prezenta cum storytelling-ul creativ și regândirea modelului de business pot să creeze cea mai mare revoluție a lor de la apariția filmului sonor încoace. Care este importanța creatorilor de conținut în era datelor, algoritmilor și a inteligenței artificiale? Este o întrebare ridicată în conferința de astăzi.
Conferința își propune să nască dialog și conexiuni între industria cinematografică și specialiștii din alte domenii și se adresează profesioniștilor din domeniul filmului, interesați de modul în care noile tehnologii modelează viitorul industriei cinematografice, precum și specialiștilor din IT, tech, design și antreprenoriat care doresc să exploreze noi aplicații și oportunități de piață în tehnologie. Conferința își dorește să inspire audiența să caute noi forme de colaborare între toate aceste domenii și să regândească maniera în care sunt făcute, distribuite și experimentate peliculele contemporane.
(S
urse info – tiff.ro și TIFF Facebook Events).

Mihaela Mușetescu

Baner asculta RJS