Expoziţie dedicată lui El Greco, inugurată la Atena, de regina Sofia a Spaniei

0
59

el greco - agonie in Gradina GethsemaneRegina Sofia a Spaniei a inaugurat miercuri seară la Atena, la muzeul Benaki, expoziţia „Prietenii şi Mecenaţii lui El Greco la Toledo”, cu prilejul comemorării a 400 de ani de la moartea marelui artist, scrie AFP., citat de Agerpres.

Expoziţia, care a necesitat doi ani de cercetări potrivit istoricului Nikos Hadjinikolaou, poate fi vizitată la muzeul Benaki din Atena până la 1 martie 2015.

El Greco, pe numele său adevărat Dominikos Theotokopoulos, s-a născut în 1541, în Grecia şi a părăsit Creta în 1567, trăind aproape 40 de ani la Toledo, în Spania, unde a murit, la 7 aprilie 1614.

Istoricul de artă Nikos Hadjinikolaou a evocat destinul paralel, între Grecia şi Spania, al lui El Greco şi al reginei Sofia, subliniind că este ‘mândru de succesul grecilor în afara graniţelor’.

Regina Sofia a Spaniei, născută prinţesă de Grecia şi Danemarca, s-a căsătorit cu regele Juan Carlos în 1962, şi este mama lui Filip al VI-lea, noul rege al Spaniei după abdicarea tatălui său, în iunie acest an.

În Grecia şi Spania sunt organizate simultan manifestări dedicate comemorării a 400 de ani de la moartea renumitului pictor, sculptor şi arhitect al Renaşterii spaniole, El Greco.

Ana Grama

[twitter style=”horizontal” float=”left”] [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”]        [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

Baner asculta RJS

LĂSAȚI UN MESAJ