Din bucătăria româneacă veche: Musaca și Sparanghel cu parmezan

0
173

SF210312Vă propunem  două rețete din bucătăria româneacă veche ”Sparanghel cu parmezan” și ”Musacaua”.

Potrivit Agerpres, rețetele au fost publicate în ”Carte de bucătărie — 1501 feluri de măncări” (1935), cu o prefață de Constantin Bacalbașa.

Musacaua

Pătlăgelele le tai felii lungi, le pui puțin în apă rece, le scoți, le ștergi, și le prăjești în unt. Toci carne de vacă, de vițel, sau de pasăre; pui în tocătură ceapă prăjită, sare, piper, pătrunjel tocat și după ce s’a răcit adaogi un ou. În cratiță așezi un rând de pătlăgele, un rând de tocătură și tot așa alternezi până la sfârșit. Ultimul rând să fie de pătlăgele. Umpli cu zeamă de carne, iar deasupra un strat de pătlăgele roșii fără pieliță și semințe. Fierbe și coace la coptor. Se poate face, în loc de pătlăgele roșii și cu dovlecei, cu țelină și cu cartofi.

Sparanghel cu parmezan

Cureți sparanghelul, îl speli, îi tai coadele tari, lași aproape toate de aceeași lungime, îl faci mici legături și îl fierbi în apă fierbinte sărată timp de 20 de minute. Apoi îl scoți în sită. Îl lași să se scurgă și îl așezi deslegându-l, într-o cratiță care să poată sta la foc, și să-l poți și da la masă. Așezi în acest vas un rând de sparanghel, un rând de parmezan ras și puțin piper, iar un rând de sparanghel și iar parmezan; torni unt cald peste el și îl pui la coptor. Un sfert de oră ajunge; apoi îl dai la masă. Sparanghelul e bun și salată.

Proiectul „Adrian Ghenie – Darwin’s Room”, realizat de artistul român Adrian Ghenie, va reprezenta România la cea de-a 56-a ediţie a Expoziţiei Internaţionale de Artă – La Biennale di Venezia. Evenimentul va avea loc între 9 mai şi 22 noiembrie.

Pentru spaţiul expoziţional din Pavilionul României din Giardini di Castello a fost desemnat câştigător, cu un punctaj de 89,6, proiectul „Adrian Ghenie – Darwin’s Room”, realizat de Adrian Ghenie, se arată într-un comunicat de presă.

Comisia care a evaluat cele 29 de proiecte înscrise a fost formată din Saverio Simi de Burgis, de la Accademia di Belle Arti din Veneţia,Alexandru Damian, de la Institutul Român pentru Cultură şi Cercetare Umanistică din Veneţia, vicecomisar, Ruxandra Demetrescu, de la Universitatea Naţională de Arte Bucureşti, Monica Morariu, din partea Ministerului Culturii, Cristian Nae, de la Universitatea de Arte „George Enescu” din Iaşi, Raluca Velisar, de la Muzeul Naţional de Artă Contemporană, şi Igor Efrem Zanti, din partea Institutului European de Design din Veneţia.

 Ana Grama

[twitter style=”horizontal” float=”left”] [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”] [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

Baner asculta RJS

LĂSAȚI UN MESAJ