De ce sunt parfumate florile?

0
72

plantaFlorile sunt parfumate pentru că petalele lor conţin nişte uleiuri esenţiale. Acestea sunt folosite pe scară largă în producerea de parfumuri, pentru care cele mai folosite flori sunt trandafirii, violetele şi iasomia, dar şi penţru producerea de medicamente. De fapt, parfumul florilor serveşte la atragerea insectelor polenizatoare. Există totuşi şi flori care emană mirosuri neplăcute: pentru a fi polenizată, stapelia atrage muştele cu un miros puternic de carne stricată.

Florile conţin organelele reproducătoare ale plantei, care au o datorie foarte importantă: să genereze seminţe care să dea viaţă unor noi plante. Organele masculine ale florii, staminele, produc polenul, alcătuit din granule foarte mici, în general galbene. Transportate de vânt, de apă sau de animale, acestea sunt „interceptate” de pistil, partea feminină a florii, şi ajung la ovul. Seminţele se formează atunci când polenul intră în contact cu ovulul, adică atunci când se petrece fecundarea.

Marea Carte: Întrebări şi răspunsuri, Ed. Litera Internaţional

[twitter style=”horizontal” float=”left”] [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”]        [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

Baner asculta RJS

LĂSAȚI UN MESAJ